woensdag 16 juni 2010

Noorwegen overweegt gratis heroïneverstrekking

OSLO - Een krappe meerderheid van een Noorse adviescommissie wil aan zware drugsmisbruikers gratis heroïne gaan verstrekken. Het voorstel is zeer controversieel binnen zowel de regering als oppositie.

Met vijf stemmen tegen vier kozen de leden van de adviescommissie, die vorig jaar door het Noorse kabinet met dit vraagstuk werd belast, voor een proefperiode met de heroïneuitdeling. Wel waren allen het erover eens dat er strenge criteria moeten gelden voor misbruikers die aan het project willen deelnemen. De commissie adviseert de regering om over heel Noorwegen in totaal 22 bureaus te openen waar de zwaarste drugsgebruikers terecht kunnen. Wel luidt de vraag of premier Jens Stoltenberg en zijn ministers het voorstel voor gratis heroïne zullen accepteren. Anne-Grete Strøm-Erichsen, de minister van Gezondheid, heeft al aangegeven dat dat wat haar betreft niet aan de orde is. "Dat de commissie zelf over dat punt verdeeld is, toont dat het een moeilijk vraagstuk betreft", zei Strøm-Erichsen. "Ik hoop dat het hele rapport door een open debat zonder vooroordelen wordt opgevolgd. Maar wat er ook wordt besloten, er is meer hulp nodig voor mensen met een verslaving."

Zwitserland
Scandinavische broeder Denemarken begon in februari al met een soortgelijke proef. Toch gingen de commissieleden daadwerkelijk overstag na een werkbezoek aan Zwitserland. "Ik was over het idee heel sceptisch totdat we een studiereis naar Zwitserland maakten om te zien hoe ze het daar doen", vertelt Åslaug Haga. "Een groep die wordt behandeld met heroïne ontvangt tevens deskundige hulp en wij zagen dat sommigen na de behandeling van hun verslaving af waren." In haar rapport uitte de commissie overigens sterke kritiek op de hulp die drugsmisbruikers heden ten dage in Noorwegen krijgen. Er is volgens de adviseurs onvoldoende psychiatrisch toezicht en er bestaat tussen de verschillende gemeenschappen een gebrekkige samenwerking. De schriftelijke adviezen van de commissie worden gedurende de zomermaanden door alle belanghebbende partijen bestudeerd alvorens de knoop definitief wordt doorgehakt.

Zweden en Denemarken onderzoeken bouw nieuwe brug




MALMÖ - Na de Sontbrug tussen Kopenhagen en Malmö gaan Zweden en Denemarken nu serieus kijken naar een nieuwe oeververbinding van Helsingør naar Helsingborg, de zogeheten HH-verbinding.

De brug over de Sont is inmiddels bijna tien jaar oud, maar er bestaan zorgen over de capaciteit. In Malmö spraken daarom Deense en Zweedse ministers met elkaar over de bouw van een gloednieuwe weg- en spoorwegconnectie tussen de landen. De bewindslieden ondertekenden een afspraak voor het nagaan of er wederom een brug bij kan komen. "Het is heel fijn dat we zo ver zijn gekomen. We gaan nu van woorden naar daden", reageerde een opgewekte Cristina Husmark Persson, de Zweedse minister van Noord-Europese Samenwerking. Haar enthousiasme viel te begrijpen, aangezien de interesse voor een dergelijke verbinding aan Deense kant beduidend koeler was. Al ten minste een halve eeuw lang overwegen de betreffende landen een vaste oeververbinding - een brug of tunnel - tussen Helsingør en Helsingborg aan te leggen. Er bestond in het verleden dan ook verbazing dat Zweden en Denemarken kozen voor een eerste vaste connectie tussen Kopenhagen en Malmö en niet tussen Helsingør en Helsingborg waar de Sont nu eenmaal het smalst is. Het Duits-Deense akkoord in 2007 over de bouw van een brug over de Fehmarn Belt, waardoor de grote eilanden van Denemarken een vaste verbinding met het Europese continent krijgen, gaf het laatste duwtje in de rug voor de afspraken die de Zweden en Denen nu hebben gemaakt. Vooral de Zweden waren bezorgd dat wanneer de Fehmarnbeltbrug in 2018 klaar is, de bestaande Sontbrug het groeiende verkeer niet aan zou kunnen.
 
Copyright © 2010 DeNoordse.nl. Alle rechten voorbehouden