dinsdag 30 maart 2010

Elandenkalf heeft eigen internetfanclub

RÖDEBY - De Zweden zijn trots op hun flora en fauna. Zeker een jong elandje alleen is hier al snel een nationaal knuffeldier.

Rädda älgkalven Fabbe! (Red het elandenkalfje Fabbe!) heet een groep op het netwerkforum Facebook. Het initiatief om voor het elandenjong een veilig onderkomen te vinden, startte eind vorig jaar. Toen werd namelijk de moeder van Fabbe door een auto in het dorp Rödeby - in de Zuid-Zweedse provincie Blekinge - doodgereden en bleef het kalfje alleen achter. De inwoners reageerden direct en voerden het jonge dier de afgelopen tijd. Dat had echter tot gevolg dat Fabbe intussen aardig tam is geworden en het nu dus moeilijk lijkt om hem opnieuw in het wild uit te zetten.

Politiek
De situatie ging zelfs de Zweedse politiek aan het hart. Parlementslid Annicka Engblom van de liberaal-conservatieve partij (Moderaterna) overlegt daarom momenteel koortsachtig met diverse overheden teneinde Fabbe in een naburig elandenpark te krijgen. Dit lijkt voor hem de enige uitweg, aangezien anders het spuitje voor een verdrietig slot van het sprookje moet zorgen. Voor de meer dan 3400 leden van de Facebook-groep is dat natuurlijk ondenkbaar en met hun online-steun hopen ze dat het kalf een beter lot wacht. Niemand heeft overigens enig benul wat Fabbe er zelf van denkt; het elandje is al een tijdje niet meer in de omgeving gezien...

Ryanair start nieuwe lijndienst Noorwegen

EINDHOVEN/RYGGE - Vandaag startte Ryanair een gloednieuwe lijndienst vanaf Eindhoven Airport. Driemaal per week kunnen reizigers vliegen tussen de Brabantse stad en de Noorse luchthaven Oslo Rygge.

Moss Airport Rygge, op circa 70 kilometer ten zuiden van Oslo, is een van de snelst groeiende luchthavens van Noorwegen. Op het ogenblik staan dinsdag, donderdag en zaterdag op het rooster voor vluchten vanaf Eindhoven. Maar het is heel goed mogelijk dat er in het najaar meer reisdagen worden ingepland. "Ryanair vliegt gegarandeerd tot eind oktober naar Rygge", zegt Fons Latour van Eindhoven Airport. "Daarna hangt het uiteraard ervan af of de lijn rendabel genoeg is om te blijven bestaan. Maar als het zo gaat zoals met onze bestemming Stockholm Skavsta, dan kan het best zo zijn dat het aantal vluchten tijdens de winter wordt uitgebreid." Op de lijn Eindhoven-Stockholm Skavsta vliegen nu jaarlijks ruim 65.000 passagiers. Gedurende de zomermaanden kan er vier dagen per week worden gereisd en 's winters is dat zelfs zes dagen. "We verwachten dat Rygge 40 tot 45.000 reizigers per jaar zal trekken", vervolgt Latour. Volgens hem blijft Eindhoven Airport dynamisch kijken naar nieuwe bestemmingen in Noord-Europa. Zo staan bijvoorbeeld ook Helsinki, Kopenhagen en Gotenburg op de verlanglijst van de luchthaven.
 
Copyright © 2010 DeNoordse.nl. Alle rechten voorbehouden