zaterdag 6 maart 2010

IJslanders stemmen tegen Icesave-akkoord

REYKJAVIK - Zoals het er nu naar uitziet, heeft bijna de gehele stemgerechtigde bevolking van IJsland zich vandaag in een referendum negatief uitgelaten over de eerder gesloten Icesave-deal.

Eind vorig jaar werd tussen IJsland enerzijds en Nederland en Groot-Brittannië aan de andere kant afspraken gemaakt over een compensatieregeling. Na het faillissement van de bank Icesave in oktober 2008 raakte 3,8 miljard euro aan spaartegoeden zoek. Nederland en Groot-Brittannië besloten hun ingezetenen schadeloos te stellen en het geld op IJsland te verhalen. De betrokken landen sloten een overeenkomst die echter door het veto van de IJslandse president Olafur Ragnar Grimsson werd verworpen. Tot woede van het Nederlandse en Britse kabinet. Daarop schreef de regering een referendum uit om de bevolking aan het woord te laten. Volgens de eerste tellingen heeft maar liefst 98 procent van de IJslanders 'nee' gezegd tegen de afspraken.

Eindelijk lente: Finse beren ontwaken uit winterslaap

HELSINKI - Het voorjaar in Noord-Europa lijkt op gang te komen. In Finland beginnen de beren uit hun winterslaap te ontwaken.

Ook al ligt op de Oostzee nog immer metersdik ijs en wordt er voor komende week meer winterweer voorspeld, lijkt toch de lente in aantocht. Tenminste, in het zuiden van Finland dan. In dierentuin Korkeasaari te Helsinki zijn de beren namelijk uit hun winterslaap gekomen. Volgens de dierentuin zijn beide berenwijfjes wakker geworden en gaan ze zich in de zon met veel eetlust te buiten aan het voedsel. De beren hebben ruim drie maanden geslapen.

Runenstenen van Jellling krijgen glazen jasje

JELLING - Ze zijn al meer dan 1000 jaar oud en worden gezien als een van de belangrijkste historische monumenten van Denemarken. Om de twee runenstenen van Jelling worden daarom binnenkort glazen vitrines neergezet.

In de volksmond staan de runenstenen bekend als het 'geboortecertificaat van Denemarken'. Op de kleinste van de twee staat geschreven: 'Koning Gorm heeft dit monument opgericht ter nagedachtenis aan zijn vrouw Thyre, de glorie van Denemarken.' Het is de allereerste historische verwijzing naar het land Denemarken. Deze steen werd omstreeks het jaar 955 opgericht, de grote stamt uit ongeveer 965. Maar na meer dan een millennium in weer en wind te hebben gestaan, beginnen de runenstenen nu tekenen van verval te vertonen. In de poreuze kolossen hoopt zich steeds meer water op dat bij vorst uitzet en barsten veroorzaakt. Hoog tijd dus om in te grijpen. Binnenkort worden er daarom glazen vitrines om de stenen geplaatst.

Utrecht
De Jellingse runenstenen zijn vanaf 1994 officieel bijgeschreven op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. In juni 1936 kreeg Utrecht een kopie van de grote runensteen als cadeau voor het 300-jarig bestaan van de Universiteit Utrecht. Het exemplaar, dat vertelt over de Deense en Noorse bekering tot het christendom in de 10de eeuw, staat op het Domplein.
 
Copyright © 2010 DeNoordse.nl. Alle rechten voorbehouden