woensdag 10 februari 2010

Geschil tussen IJsland en DNB verhardt

REYKJAVIK/AMSTERDAM - De Nederlandsche Bank (DNB) houdt vast aan haar kritiek op IJsland. Volgens de DNB verschafte het Noord-Europese land verkeerde informatie over de problemen bij Landsbanki.

Met de reactie pareerde DNB direct de uitlatingen door Björgvin G. Sigurdsson, de ex-minister van Handel en Bankzaken (2007-2009) eerder deze week. De voormalige bewindsman wees de beschuldigende vinger naar DNB-president Nout Wellink en noemde zijn verklaringen 'verbijsterend en onbeschoft misleidend'. In de uitleg van Wellink zou de IJslandse financiële toezichthouder (FME) hebben gefaald en zelfs hebben gelogen over de penibele situatie bij Icesave, een dochteronderneming van Landsbanki. Sigurdsson meent dat er juist wél adequaat is gereageerd. Volgens hem heeft IJsland al in een vroeg stadium laten weten dat het land niet garant kon staan voor de tegoeden die onder meer Nederlandse spaarders hadden ingelegd bij Icesave. De DNB op haar beurt ziet uit onafhankelijk onderzoek dat die informatie niet klopt.

Vrouw ondergaat keizersnede zonder verdoving

LUND - Ondanks dat de verdoving bij een vrouw niet werkte, gingen de artsen gewoon door met een keizersnede. Nu geeft ook het ziekenhuis toe dat er de tijdens de verlossing meerdere fouten zijn gemaakt.

De vrouw onderging de keizersnede in het universiteitsziekenhuis van Lund. Maar toen de narcose geen invloed had, voelde ze hoe haar buik laag voor laag werd opengesneden. De artsen zeiden dat het te laat was om opnieuw te verdoven. Inmiddels heeft de vrouw het incident aangegeven bij de Zweedse gezondheidsinspectie, daar waar de zorginstelling zelf het rapport van de verlossing geheim hield. Nu geeft de leiding toe dat er tijdens de ingreep inderdaad fouten werden gemaakt. Volgens een woordvoerder ging het meteen al mis toen de anesthesist zijn zorgen uitte over de narcose. Echter, dat werd door de artsen niet als zodanig begrepen. Een andere fout was een arts in opleiding die het eindrapport schreef dat bovendien het afdelingshoofd nooit onder ogen kreeg. Ongeacht alle dwalingen brachten moeder en kind het er gezond vanaf.
 
Copyright © 2010 DeNoordse.nl. Alle rechten voorbehouden