donderdag 6 mei 2010

Oud-directeur Kaupthing Bank wegens fraude gearresteerd

REYKJAVIK - Hreidar Már Sigurdsson, de voormalige directeur van de IJslandse Kaupthing Bank, is aangehouden op verdenking van valsheid in geschrifte.

In oktober 2008 gingen banken als Landsbanki en Kaupthing over de kop. Door deze faillissementen raakten talloze spaarders in onder meer Nederland en Groot-Brittannië hun tegoeden bij Icesave kwijt. Sigurdsson is de eerste ex-banktopman die door een speciale openbaar aanklager ter verantwoording wordt geroepen voor dit financiële wanbeleid. Hem wordt verduistering, valsheid in geschrifte en overtreding van de wet op handel in aandelen voor eigen gewin ten laste gelegd. Een extreme neiging tot expansie, slecht toezicht van bovenaf en belangenverstrengeling lagen aan de basis van de val van de banken in IJsland. In april kwam een vernietigend rapport naar buiten over de rol van IJslandse bankiers en politici ten tijde van de crisis.

IJslandse vulkaan weer actiever

REYKJAVIK - Na een relatief rustige periode is de activiteit van de IJslandse vulkaan Eyjafjallökull de voorgaande dagen opnieuw toegenomen.

De gletsjervulkaan in het zuiden van IJsland lijkt wederom net zoveel as de lucht in te blazen als aan het begin van de eruptie. Het afgelopen etmaal is een grote wolk as uit de krater opgestegen. De uitbarsting heeft met een aanzienlijke kracht plaats en wordt met het uur explosiever. Gisteren nog bereikte de aswolk een hoogte van tienenhalve kilometer en rees vannacht nog eens ruim zes kilometer verder. Vandaag zijn monsters van de as genomen teneinde de chemische samenstelling te bepalen. "De aswolk heeft dezelfde hoogte bereikt als gedurende het eerdere stadium van de uitbarsting", zegt geofysicus Freysteinn Sigmundsson van de universiteit van IJsland. "Maar de dichtheid van de wolk is lager. Ik ga ervanuit dat de activiteit van de eruptie de komende dagen ongeveer hetzelfde zal zijn." De stofwolk zal vermoedelijk in zuidelijke of zuidwestelijke richting drijven en kan daardoor voor problemen zorgen voor vluchten van en naar Ierland en Groot-Brittannië. Afgelopen nacht meldden de Britse luchtvaartautoriteiten nog dat er zich geen as in het luchtruim bevond en vandaag waren hier dan ook alle luchthavens weer open.
 
Copyright © 2010 DeNoordse.nl. Alle rechten voorbehouden