maandag 15 februari 2010

Fladderende duiven brengen rover tot stilstand

HALMSTAD - 'Gestolen goed gedijt niet', zegt het spreekwoord. Een Zweed op boevenpad kon erover meepraten, hoewel zijn gepikte voorwerpen misschien wel té goed gedijden.

De 28-jarige man probeerde bij elkaar 25 gestolen postduiven los in zijn auto te vervoeren. Echter, de onder de invloed van drugs verkerende dief raakte zo afgeleid door al het gefladder om zich heen dat zijn korte vluchtrit eindigde in een greppel in het dorp Fyllebro, even ten zuiden van Halmstad. Eind goed, al goed, alle betrokkenen brachten het er zonder kleer- of veerscheuren vanaf en de politie vatte de ladelichter in de kraag. Hem wacht nu een aanklacht voor diefstal en overtreding van de drugswet. Voor de duiven is onderwijl de rust weergekeerd; ze mogen op hun gemak in de til op verhaal komen.

Scandinavisch platteland niet meer veilig door dievenhanden

BALLERUP - De tijd dat je op het Scandinavisch platteland rustig je huis onafgesloten kon achterlaten, lijkt voorbij. Diefstallen uit boerderijen zitten in Denemarken namelijk fors in de lift.

Even bij de buurman een paar honderd meter verderop een bakkie doen zonder iets af te sluiten, is er niet meer bij. De beroemde veiligheid van het Noord-Europese platteland vertroebelt met de dag. Verzekeringsmaatschappij Topdanmark maant alle boeren en andere bewoners van het landelijk gebied met een oude gewoonte te breken. Deuren moeten gewoon weer op slot. Een aanzienlijke stijging in het aantal inbraken en diefstallen zit daarachter. "Voor het eerst zien we een algemene toename. Het aantal diefstallen was in 2009 al groot, maar het ziet ernaaruit dat de groei doorzet", zegt Topdanmark-argonoom Svend Anker Worm. Toch geldt de waarschuwing niet alleen maar voor boerderijen en woonhuizen. Ook schuren en binnenplaatsen zijn geen heilige grond meer. Gereedschap en machines verdwijnen hier net zo snel. "Als je ons tien jaar geleden had gevraagd, dan was er niemand geweest die 's nachts de boerderijdeur, stallen of de auto afsloot. Maar nu doen we dat dus wel", vertelt Asger Christensen van de Kolding Herreds Landboforening, de Vereniging voor Plattelandsbewoners, die zelf een arsenaal aan maaigereedschap aan dievenhanden kwijtraakte.
 
Copyright © 2010 DeNoordse.nl. Alle rechten voorbehouden