vrijdag 21 mei 2010

Noors olieplatform wegens lekkage geëvacueerd

STAVANGER - Het personeel van een Noors olieplatform in de Noordzee is vanochtend in veiligheid gebracht nadat onder het booreiland lekkage was geconstateerd.

Door de recente oliecatastrofe met een boorplatform in de Golf van Mexico wil niemand in de offshore-industrie nog onnodige risico's lopen. Dus toen onder Statfjord A een olie- en gaslekkage werd ontdekt, ging eigenaar Statoil meteen tot actie over. "Dit is een ernstige en ongewone situatie", verklaarde Ola Morten Aanestad, communicatiechef van Statoil. "We hebben 160 personeelsleden van Statfjord A met helikopters naar andere booreilanden laten overbrengen. Ongeveer 60 personen blijven achter om de nodige maatregelen te treffen." Het olieplatform werd in 1979 in gebruik genomen en ligt circa 150 kilometer uit de Noorse westkust. De olie- en gaslek leidde tot een aanzienlijk explosiegevaar op het booreiland. Statoil besloot daarop om olie direct in zee te pompen teneinde dit risico te verkleinen. Speciale schepen waren ter plaatse om de - overigens beperkte - olievlek op te ruimen. Het was tijdens werkzaamheden met een pijpleiding dat de lekkage in een opslagtank onder het platform ontstond. In de loop van vanmiddag hadden technici het lek boven en was het explosiegevaar voorbij.

Dappere Denen maatje te klein voor Zweedse ijshockeymacht

MANNHEIM - Even was er weer een Scandinavische broedertwist. Op het ijs welteverstaan. Gisteren versloeg Zweden in de kwartfinale van het wereldkampioenschap ijshockey Denemarken met 4-2.

Sommige Zweedse kranten spraken bij voorbaat al over 'de slag om de Sont'. Twee vroegere aartsvijanden stonden wederom tegenover elkaar; nu op het ijs van het Duitse Mannheim. De afgelopen weken had Denemarken grote indruk gemaakt. Het anders zo onzichtbare Deense team won achtereenvolgens van Finland (4-1), Verenigde Staten (2-1) en Slowakije (6-0) en verloor alleen van Rusland en Witrusland. Zo drongen de Denen door tot de kwartfinale waarin ze 'grote broer' Zweden troffen. Door de goede resultaten van de Deense equipe zat de schrik bij Tre Kronor (Drie Kronen) er toch wel even in. Zeker omdat ze nu in de volgende rond niet alleen een zeer gemotiveerde ploeg zouden treffen. Nee, de man achter het succes van Kopenhagen c.s. heet namelijk ook nog eens Per Bäckman en is... inderdaad, een Zweed. Desalniettemin hoefde Zweden zich niet bovenmatig in te spannen om zijn dappere tegenstander op de knieën te dwingen. Denemarken was eenvoudigweg een maatje te klein voor de blauwgelen. Toch liet de Zweedse sportpers er na afloop geen gras over groeien: 'het is moeilijk om op dit moment van ijshockey te houden'. Huizenhoge titelfavoriet Zweden kan op dit ogenblik alles behalve imponeren. En dat belooft wat voor de halve finale waarin Tre Kronor het opneemt tegen het taaie Tsjechië.
 
Copyright © 2010 DeNoordse.nl. Alle rechten voorbehouden