zaterdag 19 juni 2010

Nederlandse reisorganisatie beboet voor ongeluk Spitsbergen

TROMSØ - Het gerechtshof in het Noorse Tromsø heeft het Nederlandse Oceanwide Expeditions veroordeeld tot een boete van bijna 40.000 euro. Dit vanwege een ongeluk met een cruiseschip op Spitsbergen.

Het ongeval deed zich voor in augustus 2007 in Hornsund, een zeestraat van de Arctische eilandengroep Spitsbergen. Daar voer het Russische cruiseschip Aleksey Maryshev, in dienst van de Vlissingse touroperator, zo dicht langs een afkalvende gletsjer dat grote stukken ijs en water met veel geweld op het dek met Britse toeristen terechtkwamen. Acht reizigers raakten gewond en van hen moesten er zes naar een ziekenhuis op het vasteland van Noorwegen worden gevlogen. In eerste instantie sprak een Noord-Noorse rechtbank Oceanwide Expeditions vrij. Maar in hoger beroep ging de reisorganisatie alsnog voor de bijl.

Russische kapitein
De Russische kapitein van het vaartuig wordt niet veroordeeld, omdat het de Noorse aanklagers het niet is gelukt om hem in de zaak te horen. Volgens het gerechtshof heeft hij echter veel te dicht langs de ongeveer 35-meter hoge ijsmassa gevaren. 'Een schip manoeuvreren langs een gletsjer die afkalft of zodanig manoeuvreren dat deze kan afkalven met als gevolg dat het schip en passagiers worden blootgesteld aan gevaar, behoren, zoals het gerechtshof de regels heeft begrepen, tot de verantwoordelijkheid van de kapitein tijdens de navigatie van het schip', luidt de veroordeling in hoger beroep. Als straf moet Oceanwide Expeditions nu een boete van 300.000 Noorse kronen (ruim 38.000 euro) betalen. Lars Fause, de assisterende sysselmann (gouverneur van Spitsbergen) toont zich opgetogen over het vonnis. "Er is een belangrijke veroordeling uitgekomen die nu als voorbeeld moet dienen voor andere reisorganisaties. Dit is zeer belangrijk voor de sysselmann op Spitsbergen."

Grote dag voor Zweedse koningshuis aangebroken

STOCKHOLM - Maandenlang zijn de voorbereidingen al aan de gang, maar vandaag gaat het toch echt gebeuren: in Stockholm stappen de Zweedse kroonprinses Victoria en haar verloofde Daniel Westling in het huwelijksbootje.

Vanmiddag om klokslag 15:30 uur geeft het koninklijke paar elkaar in de Stockholmse Storkyrkan (De Grote Kerk) het jawoord. Niet minder dan 1200 gasten zijn officieel uitgenodigd om de ceremonie bij te komen wonen. Onder hen bevinden zich koningin Beatrix, de drie prinsen van Oranje met aanhang en de Belgische koning Albert II en koningin Paola. Voor prinses Amalia is er een speciale rol weggelegd. De zesjarige dochter van Willem-Alexander en Máxima speelt straks bruidsmeisje van haar meter Victoria van wie ze ook de naam draagt. Opvallend is dat er op de gastenlijst slechts twee staatshoofden van een republiek staan, te weten de Finse presidente Tarja Halonen en de IJslandse president Ólafur Ragnar Grimsson. Voor Zweden is de trouwerij een historisch ogenblik. Nooit eerder in de geschiedenis van het Scandinavische land vond er een huwelijksinzegening van een kroonprinses plaats. Pas in 1979 werd de Troonopvolgingswet uit 1810 aangepast. Dit hield in dat vanaf dat moment automatisch het oudste kind van de koning de kroon zou erven, in plaats van dat de troonopvolging alleen in de mannelijk lijn voortzette. In praktijk betekente dat Victoria het recht op de kroon van haar jongere broer Carl Philip overnam en straks in de voetsporen van haar vader, koning Karel XVI Gustaaf, mag treden. Het luisterrijke ritueel wordt in de Zweedse hoofdstad vermoedelijk gevolgd door 250.000 toeschouwers.
 
Copyright © 2010 DeNoordse.nl. Alle rechten voorbehouden