woensdag 24 februari 2010

Joods echtpaar beboet voor besnijdenis baby

HELSINKI - Een rechtbank in Helsinki heeft een boete opgelegd aan een joods echtpaar voor het laten besnijden van hun zeven dagen oude zoontje.

De man en vrouw lieten in het voorjaar van 2008 hun pas geboren baby in de synagoge van de Finse hoofdstad besnijden. Een Britse rabbijn voerde als rituele besnijder, een zogeheten moheel, de ingreep uit. Direct na afloop bleef het jongetje echter bloeden en werd hij naar het ziekenhuis gebracht. Het zorgpersoneel deed later bij de politie aangifte van het voorval. De rechtbank meent dat de bloedingen en de rit naar het ziekenhuis niet van doorslaggevende betekenis zijn. Wel acht de rechter het van belang dat de rabbijn voor de ingreep geen verdoving gebruikte. Volgens een kinderchirurg, die tijdens de rechtszaak getuigde, veroorzaakt besnijdenis zonder verdoving een zeer sterke pijn. Aangezien het jongetje de besnijdenis niet kon weigeren, veroordeelde de rechtbank de ouders voor aanstichting tot kindermishandeling. Ze kregen een boete van ruim 1000 euro opgelegd.

Gedaanteverwisseling regering Denemarken

KOPENHAGEN - Niet minder dan zeven ministers hebben gisteren in Denemarken het veld moeten ruimen. De metamorfose van het kabinet werd door premier Lars Løkke Rasmussen doorgevoerd teneinde de slechte peilingen een halt toe te roepen.

Slechts vijf bewindslieden hadden gisteren nog dezelfde post als op maandag. Zeven ministers zijn vervangen en evenzovelen hebben nieuwe taken gekregen. De eerdere ministers waren vooral overgebleven uit de regering van oud-premier Anders Fogh Rasmussen, thans secretaris-generaal van de NAVO. Het geschuif binnen het kabinet heeft alles te maken met de laatste politieke peilingen. Daarin kregen de sociaaldemocraten in de oppositie (Socialdemokratiet)een overwicht op de huidige centrumrechtse coalitie van de liberalen (Venstre) en de conservatieven (Det Konservative Folkeparti). Opvallend in het bijna kersverse landsbestuur is de aanstelling van Lene Espersen op het departement van Buitenlandse Zaken. Zij is daarmee de eerste vrouwelijke minister op die post. In totaal hebben nu negen van de negentien ministeries een vrouw aan het hoofd.
 
Copyright © 2010 DeNoordse.nl. Alle rechten voorbehouden