vrijdag 19 februari 2010

JFK's buitenechtelijke relatie onder de hamer

STOCKHOLM - Gunilla von Post was een 21-jarige Zweedse blondine toen ze aan het begin van de jaren 50 de ongetrouwde senator John F. Kennedy ontmoette. Nu worden de liefdesbrieven van de latere Amerikaanse president aan de Stockholmse online geveild.

"Ik leende hem een weekje, een fantastische week die niemand me afneemt", vertelde Von Post in de jaren 90 op de Amerikaanse televisie. Zojuist was haar boek verschenen waarin ze de jarenlange flirt met Kennedy uit de doeken deed. Thans is de inmiddels 78-jarige adellijke dame nog een stapje verder gegaan. Via de veilingwebsite Legendary Auctions biedt ze elf brieven aan die ze van de senator op haar adres in Stockholm ontving. Afgelopen maandag startte de biedingen op 25.000 dollar (18.500 euro). Momenteel staat de teller al op 42.500 dollar (31.500 euro) en gaat de veiling nog twaalf dagen door. "Ik gok erop dat het wel 100.000 dollar wordt", zegt Legendary Auctions-chef Doug Allen.

Verre minnares
Ook na zijn huwelijk met Jacqueline 'Jackie' Lee Bouvier bleef JFK contact houden met zijn verre minnares. 'Misschien pak ik een boot om er twee weken de Middellandse Zee mee rond te varen - en met jou als bemanning', staat in een brief gedateerd 28 juni 1954. Niettemin ging dat feestje door de rugproblemen van Kennedy niet door. Maar een jaar later lukte het hem en zijn Zweedse maîtresse alsnog om er samen een warme zomerweek op uit te gaan. Zoals Amerikaanse media omschreven, bracht het koppel de tijd door in een 'old Swedish castle', waarschijnlijk doelend op een huis dat ze in het Zuid-Zweedse Skåne huurden. De laatste date tussen Von Post en Kennedy vond plaats in New York tijdens een galadiner. Het was 1958, twee jaar voordat hij tot president werd gekozen.

10.000 kilometer op de foto

ROTTERDAM - Fotograaf Jens Fink-Jensen is geïnspireerd door de kust, die hij als Deen altijd van nabij heeft gekend. Nu exposeert hij met zijn tentoonstelling De Westkust van Europa in het Maritiem Museum Rotterdam.

Voor zijn werk legde Jens Fink-Jensen een afstand af van 10.000 kilometer tussen het Deense Skagen en Gibraltar. Als kustreiziger ervaart hij de vele verschillen in het landschap die het logische gevolg zijn van klimaat, cultuur, politiek en historie. Maar daarnaast ziet hij de opvallende gelijkenissen van wat je een ‘kustcultuur’ zou kunnen noemen. Een cultuur die geen rekening houdt met opgelegde landsgrenzen. De kust roept bij iedereen bepaalde gedachten en herinneringen op. De een denkt terug aan een onbezorgde vakantie in zijn jeugd, de ander aan dat briljante idee dat hij tijdens een strandwandeling kreeg.

Strandpaviljoen
In de tentoonstelling kunnen bezoekers zich met hun gedachten terugtrekken in het abstracte strandpaviljoen, hun herinneringen toevertrouwen aan het gastenboek of een ansichtkaart versturen met daarop een van de foto’s uit de expositie. Fink-Jensen (1956) is fotograaf, schrijver, componist, dichter, architect en multimediaontwerper. Hij heeft verschillende foto-exposities op zijn naam staan: Sydens Skibe (Schepen van het Zuiden), Beijing Ansigt (Zicht op Beijing) en OrdBilleder (Woordbeelden). De tentoonstelling valt tot en met 10 oktober in Rotterdam te bewonderen.
 
Copyright © 2010 DeNoordse.nl. Alle rechten voorbehouden