dinsdag 19 januari 2010

Referendum Icesave definitief vastgesteld

REYKJAVIK - Nederlandse en Britse ogen zijn 6 maart gericht op IJsland. Op die dag gaat de IJslandse bevolking namelijk naar de stembus voor het aangekondigde referendum over de Icesave-terugbetalingen.

Het verdrag over de aflossing van de schulden die het bankroet van Icesave achterliet, weegt als een molensteen om de IJslandse nek. President Grimsson sprak eerder deze maand al zijn veto uit over de afspraken die de regering had gemaakt met Nederland en Groot-Brittannië. Dit uiteraard tot grote woede van genoemde landen. Zij dachten met de overeenkomst de spaartegoeden, die bij het faillissement van Icesave in rook opgingen, weer langzamerhand terug te zien. Maar met de weigering van Grimsson om de afspraken te ondertekenen, komt nu de IJslandse bevolking aan het woord. Precies zoals in de grondwet staat geschreven. De regering heeft laten weten dat de volksraadpleging op 6 maart zal plaatsvinden. Overigens wijzen opiniepeilingen uit dat de meerderheid van de IJslanders tegen het terugbetalingsakkoord is.

Kritiek op wijlen Zweedse auteur Stieg Larsson

STOCKHOLM - De in 2004 overleden schrijver Stieg Larsson krijgt in een nieuw boek over zijn leven een veeg uit de pan. Kurdo Baksi, auteur van de biografie, verwijt zijn vriend Larsson in zijn hoedanigheid als journalist onder meer gebrek aan objectiviteit.

Ook in de Lage Landen heeft Larsson inmiddels een flinke schare trouwe lezers. Zijn Millennium-trilogie viel bij het publiek goed in de smaak. De reeks bestaat uit drie boeken, Mannen die vrouwen haten, De vrouw die met vuur speelde en Gerechtigheid, en werden na de plotselinge dood van Stieg Larsson in november 2004 gepubliceerd en onder andere vertaald in het Nederlands. Vorig jaar nog verscheen van eerstgenoemde titel een verfilming onder de naam Millennium - Mannen die vrouwen haten. Maar zijn biograaf is duidelijk niet onder de indruk van Larssons loopbaan als journalist.

"Ik vond mijn vriend geen slechte journalist, maar hij was ook zeker geen hele goede", meent Baksi. In zijn biografie tekent hij op hoe Larsson in zijn tijd als redacteur bij het Zweedse persbureau TT werkte. Zo brak hij volgens Baksi de journalistieke regels door te schrijven over een doodsbedreiging die tegen hemzelf was gericht, zonder zijn eigen naam te vermelden. Kenneth Ahlborn, de voormalige chef van Larsson bij TT, en Larssons vriendin Eva Gabrielsson hebben zich furieus uitgelaten over de kritiek. Kurdo Baksi zegt bereid te zijn om het archief van TT om te spitten teneinde zo zijn gelijk te bewijzen.
 
Copyright © 2010 DeNoordse.nl. Alle rechten voorbehouden