donderdag 21 januari 2010

Tromsø krijgt wellicht noordelijkste moskee ter wereld

TROMSØ - Misschien duurt het niet eens zo lang meer of er klinken islamitische gebedsoproepen in het noorden van Noorwegen. In de stad Tromsø bestaan er reële plannen voor de bouw van de noordelijkste moskee ter wereld.

Officieel telt de islamitische gemeenschap van Tromsø slechts 296 leden. Toch wil deze moslimvereniging, Alnor Senter, een eigen moskee laten bouwen. De reden hiervoor is dat een Saoedische zakenman het bestuur van de gemeenschap een schenking wil doen van 2,5 miljoen euro. "We zijn nu op jacht naar een stuk grond en hopen dat de voorbereidingen voor de bouw deze zomer klaar zijn", vertelt Sandra Maryam Moe, hoofd van de gemeenschap. Verder benadrukt ze dat de financiële middelen vooral van een private geldschieter komen en niet van het ultraorthodoxe Saoedi-Arabië zelf. Wel geeft ze toe dat het feit dat de moskee de noordelijkste ter wereld kan worden, een goed verkoopargument is geweest.

Nokia biedt klanten gratis navigatiedienst aan

ESPOO - Nokia heeft de aanval geopend op producenten van navigatiesystemen. De Finse telefoonfabrikant biedt zijn klanten met onmiddellijke ingang een gratis GPS-dienst voor op de mobiele telefoon aan.

De vraag was niet hoe, maar wanneer Nokia zou komen met een nieuw strategisch plan. Al geruime tijd zag de telefoongigant zijn marktaandeel slinken en zodoende lagen de ontwikkelingen in de lijn der verwachting. Kopers van een Nokia-mobieltje moesten tot voor kort apart betalen om zich de weg te laten wijzen door een GPS-programma op de telefoon. Niettemin verandert de markt in vliegende vaart. In Amerika konden gebruikers, met Google Android op hun toestel, zich al verheugen op de door een satellietgestuurde gids. Nokia had dus eigenlijk geen keuze. Voor het duizelingwekkende bedrag van 5,7 miljard euro kocht het bedrijf daarom twee jaar geleden al NAVTEQ, een vervaardiger van digitale kaarten, op.

Cadeau
Nokia-directeur Jukka Hosio verwacht dat met dit cadeau aan kopers van mobiele telefoons de winst weer zal stijgen. Behalve een navigatiesysteem hebben bellers straks eveneens de beschikking over reisgids Lonely Planet en zelfs het beroemde culinaire naslagwerk, Michelin Guide. De Finnen gaan ervanuit dat het aantal gebruikers van GPS op de telefoon de komende tijd wereldwijd zal groeien van 27 naar 50 miljoen. Voorts betekende de aankondiging van het nieuwe markeringplan door Nokia een koude douche voor TomTom. De Nederlandse producent van navigatieapparaten zag zijn aandeel op de effectenbeurs in Amsterdam met 10,59 procent kelderen.

Hondenpoep Silkeborg 'uitgetest' als haarconditioner

SILKEBORG - Voor een vrouw uit het Deense Silkeborg was dinsdag wel heel letterlijk een dag waar een luchtje aan zat. De hoge nood van haar trouwe viervoeter had hier alles mee te maken.

Tijdens een ommetje van de 41-jarige vrouw en haar hond brak het onvermijdelijke ogenblik aan: Fido moest nodig. Precies op de stoep voor de deur van een woning draaide het dier een dampend hoopje. Daarop stapte de 68-jarige bewoner boos naar buiten en beval de vrouw de bolus onmiddellijk op te ruimen. Zij antwoordde dat ze thuis wel even een plastic zakje zou ophalen, maar daar nam de man geen genoegen mee. Hij achtervolgde haar door de straten van Silkeborg met in de ene hand... haar hondjes grote boodschap. Voorbijgangers keken perplex toe. Op een zeker moment kreeg de agressieve moraalridder de vrouw te pakken en smeerde de hondpoep uit over haar haar. De politie heeft de man inmiddels aangehouden. Hij zal worden vervolgd voor openlijke geweldpleging of in het minste geval ordeverstoring. De hond kwam met de schrik vrij.
 
Copyright © 2010 DeNoordse.nl. Alle rechten voorbehouden