maandag 29 maart 2010

Voetbalstrijd Zweden op zijn kop

GOTENBURG - Voor de Zweedse voetbalwetten is het momenteel de omgekeerde wereld. Favorieten voor de landstitel struikelen wekelijks, terwijl de underdogs hun slaatje slaan. Zo verloor titelhouder AIK Solna kansloos bij GAIS Göteborg (1-3) en greep Helsingborgs IF verrassend de koppositie in Allsvenskan door een 2-0 winst op IFK Göteborg.

Na twee zwakke wedstrijden waarin AIK in beide duels niet verder kwam dan een 0-0 gelijkspel, maakte nu GAIS kortte metten met de landskampioen. AIK bezet momenteel na drie wedstrijden slechts een twaalfde plaats. Helsingborg, waar tot vorig jaar oud-Feyenoorder Henrik Larsson nog actief was, klom op naar de bovenste plek door overtuigend met 2-0 IFK Göteborg naar huis te sturen. Een andere grote verrassing in de Zweedse eredivisie is debutant Mjällby AIF. De nieuwkomers uit het kleine Sölvesborg tackelden gastheer Örebro SK (2-0) en staan nu trots op een derde plaats.

Denemarken
In de Deense Superligaen liet Odense BK een superkans op het overnemen van de eerste plaats liggen. Regerend landskampioen FC Kopenhagen beging uit tegen het laaggeklasseerde AGF Århus een halve misstap: 0-0. Toch greep Odense deze gelegenheid niet aan om de koppositie over te nemen. In eigen huis gingen de voetballers van Funen met 1-2 onderuit tegen FC Midtjylland.

Noorwegen
Ook het Noorse profvoetbal kent een zeer aardige opening van het seizoen. Aalesunds FK had tot voor deze speelronde nog een 100 procent score. De verrassende koploper van de Tippeligaen trad gisteravond aan tegen Stabæk IF - die in 2008 haar allereerste landstitel behaalde - en de ontmoeting eindigde onbeslist: 2-2. Kampioen Rosenborg BK heeft het ritme van afgelopen jaargang nog steeds niet te pakken. Op bezoek bij Vålerenga IF bleven de Trondheimers op een bloedeloze 0-0 steken en komen daardoor thans niet hoger dan een negende plek.

Treinverkeer Noorwegen plat door computerstoring

TRONDHEIM - Urenlang lag het spoorwegverkeer in Noorwegen vanavond stil. De boosdoener was een fout in het communicatiesysteem tussen verkeersleiding en treinen.

Eerder vanavond stopte het treinverkeer in het gehele land. Volgens de Noorse spoorwegbeheerder, Jernbaneverket, kon er door een storing in het eigen telefoonsysteem GSM-Rail geen contact worden gemaakt tussen de verkeersleiders in Trondheim en de machinisten. Uit veiligheidsoverwegingen werden daarom alle treinen stilgezet. "We hopen dat we de storing over een paar uur verholpen hebben", zei woordvoerder Kjell Bakken. "Een belangrijke computer heeft het begeven en daardoor functioneert ook het interne telefoonverkeer niet meer. We hebben wel een backup van het systeem, maar we kunnen alleen niet beloven dat de treinen vanavond alweer rijden." Onderwijl werkten de Noorse spoorwegen (NSB) zich een slag in de rondte teneinde gestrande reizigers met bussen op plaats van bestemming te krijgen. Gaandeweg beginnen de treinen nu weer op gang te komen, maar de NSB informeert haar reizigers dat ze zeker de rest van de avond rekening dienen te houden met vertragingen.
 
Copyright © 2010 DeNoordse.nl. Alle rechten voorbehouden