zaterdag 15 mei 2010

Aanslag huis Lars Vilks met brandbom

HÖGANÄS - Onbekenden hebben in het Zweedse Höganäs een aanslag gepleegd op het huis van Lars Vilks. De cartoonist was op dat moment zelf niet thuis.

De daders sloegen diverse vensters aan diggelen en wierpen brandende flessen naar binnen. Bij de voorgevel ontstond een klein vuur dat na enige tijd vanzelf weer doofde. Wanneer de aanslag precies plaatshad, is niet bekend. Vilks was gisteravond om half elf de deur uitgegaan en een kennis van hem ontdekte de schade vanochtend. De tekenaar peinst er nu over om te verhuizen. Anders moet er volgens hem een alarmsysteem komen teneinde zijn woning te beschermen. Het huis staat op het platteland, maar volgens hem is het niet zo eenvoudig de weg erheen te vinden. "Ik kan hier 's nacht niet zijn", reageert Vilks. "Dat lijkt me niet zo'n goed idee wanneer er mensen rondlopen en met brandbommen gooien. Dit is nogal onaangenaam, maar het heeft me er wel sterker door gemaakt." De politie onderzocht het huis en stelde vast dat niemand binnen is geweest. Wel wordt de aanslag geclassificeerd als poging tot moord. Afgelopen dinsdag nog werd Lars Vilks tijdens een lezing in Uppsala aangevallen door een toehoorder. Dit gebeurde nadat hij een film vertoonde waarin een homostel met Mohammed-maskers op de liefde bedreef. Vilks is in moslimkringen al langere tijd een gehate persoonlijkheid vanwege de publicatie van zijn spotprenten over Mohammed.

Historische tegenstand Noren inzake EU-lidmaatschap

OSLO - Nooit eerder was de Noorse bevolking zo fel gekant tegen het lidmaatschap van de Europese Unie (EU) als vandaag de dag.

Uit een onderzoek van het Noorse marketingbureau Sentio blijkt dat 56,9 procent van de ondervraagde Noren tegen aansluiting bij de EU is. Niet meer dan 30,3 procent zegt voor het lidmaatschap te zijn. De houding van Noorwegen tot de EU staat al geruime tijd in de ijskast. Bij geen enkele politieke partij bestaan plannen een nieuw debat te voeren om sterkere banden aan te knopen dan het huidige akkoord, de Europese Economische Ruimte (EER). "De mensen zien chaos en enorme problemen in de EU en prijzen zich gelukkig dat we daar niet aan meedoen", meent Henning Olaussen, leider van de beweging 'Nee tegen EU'. Maar Jan Tore Sanner, aanvoerder van Høyre - de Noorse conservatieven en de enige EU-vriendelijke partij in Noorwegen, is van mening dat de Noren het mis hebben als ze denken dat de crisis in Griekenland de schuld van de EU is. "De problemen die we nu zien in Griekenland, en tot op zekere hoogte ook in Portugal en Spanje, zouden dubbel zo erg zijn wanneer ze geen lid van de EU waren geweest. Er bestaat weinig twijfel dat de problemen het gevolg zijn van de Griekse politiek in plaats van die van de EU."

Deense bank beboet wegens witwaspraktijken

GIBRALTAR/KOPENHAGEN - Het bankfiliaal van Jyske Bank in Gibraltar heeft een boete gekregen van bijna 1,7 miljoen euro voor het witwassen van zwart geld.

De boete is opgelegd door de Spaanse autoriteiten die ook toezicht houden in Gibraltar dat officieel bij Groot-Brittannië hoort. Het is voor het eerst dat een Deense bank op de bon wordt geslingerd wegens overtreding van de regels tegen het witwassen van financiële middelen. De geldstraf kwam aan de orde nadat Jyske Bank het had nagelaten om de Spaanse toezichthouder van desgevraagde informatie te voorzien. Volgens de autoriteiten is deze overtreding 'zeer ernstig' en ontbreekt het volgens hen Jyske Bank aan een ontoereikende controle, gebrek aan verslaglegging en onwil om bepaalde transacties te onderzoeken. Van de kant van Jyske Bank wordt juist beweerd dat de afdeling in Gibraltar in de mangel zit in een twist tussen de plaatselijke autoriteiten en de Spaanse toezichthouder. De bank zegt daarom ook in beroep te gaan tegen de straf. "Wij zullen de boete nu betalen, maar krijgen het geld terug als we de zaak tegen de aanklacht winnen", verklaart Peter Stig Hansen, juridisch directeur bij Jyske Bank. "We benadrukken dat onze bank noch heeft deelgenomen noch meegewerkt aan witwaspraktijken."
 
Copyright © 2010 DeNoordse.nl. Alle rechten voorbehouden