donderdag 25 februari 2010

Ook ongekwalificeerde artsen in Denemarken

KOPENHAGEN - Niet alleen Finland worstelt met het probleem dat in het land nepartsen praktiseren. Ook in Denemarken is nu een schandaal ontdekt waar 'doktoren' zonder papieren aan de slag gingen.

Hij had geen idee hoe een gebroken arm moest worden behandeld en zelfs op welke manier een eenvoudige routine als het opnemen van bloeddruk werkte. Toch kreeg de man van Somalische komaf vorig jaar een artsencertificaat van de Deense gezondheidsinspectie, Sundhedsstyrelsen, waarmee de deur voor het uitoefenen van de ambacht als medicus voor hem openging. Eerder nog had hij met zijn diploma's uit Syrië om soortgelijke papieren gevraagd bij de Noorse gezondheidsauthoriteiten, aangezien hij het Noors staatsburgerschap bezit. Maar daar kreeg hij nul op rekest. Met de nieuw verworven Deense documenten ging hij aan het werk in het ziekenhuis van Thisted in Noord-Jutland.

Steriel
Al snel merkten collega's dat er iets niet in de haak was. "Hij had geen benul hoe je steriel werkt", vertelt chef-arts Hardy Christoffersen die de nieuwkomer op proef in dienst nam. "Dat wanneer je met steriele handschoenen onsteriele dingen aanraakt vervolgens geen wond mag behandelen. Ik geloof dat zelfs iemand die geen arts is dat zou begrijpen." De Somalische 'dokter' diende twee weken lang in het betreffende ziekenhuis. Hij behoorde gedurende die periode een andere arts te volgen. Maar toen hij zelf patiënten ging onderzoeken , trok het personeel aan de bel. Christoffersen: "Bij een patiënt vermoedden wij een gebroken arm, maar hij onderzocht een heel andere plek." En voegt toe: "Als je bovendien geen enkele keer een bloeddrukmeter kan aanbrengen, dan is het over en uit. Ik bedoel, we waren echt op een studentenniveau bezig."

Vaktermen
Een ander, niet onbelangrijk probleem dat bij de stagiaire de kop opstak, was dat hij eenvoudige Deense vaktermen niet verstond. Uiteindelijk werd de Noorse Somaliër naar huis gestuurd. Hardy Christoffersen heeft onderwijl de gezondheidsinspectie gewaarschuwd voor zijn ongekwalificeerde praktijken. De chef-arts hoopt op een betere controle van nieuwe dokters. "We hebben nu ontdekt dat we in situaties kunnen belanden waar mensen verschijnen die geen arts zijn en helemaal niets kunnen. Dat is in geen geval geruststellend." Overigens staat dit incident niet op zichzelf. Eerder deze week kwamen in de Deense media berichten naar buiten over een ortopeed met valse papieren die ondanks een lange reeks klachten van patiënten over grove fouten geruime tijd zijn praktijk in Zweden en Denemarken kon uitoefenen.
 
Copyright © 2010 DeNoordse.nl. Alle rechten voorbehouden