zaterdag 12 juni 2010

Mari Kiviniemi nieuwe premier Finland

LAHTI - Mari Kiviniemi is de nieuwe baas van het Finse kabinet. De 41-jarige minister van Overheids- en Gemeentelijke Zaken neemt het stokje over van de felbekritiseerde Matti Vanhanen die sinds 2003 regeringsleider was.

Kiviniemi zegevierde tijdens het verkiezingscongres van de Finse Centrumpartij in Lahti over onder meer haar collega-minister van Economische Zaken Mauri Pekkarinen. De wisseling van de wacht op de premierspost werd in december aangekondigd. Vanhanens positie was door diverse schandalen in de privésfeer al langere tijd onhoudbaar. Mari Kiviniemi is na Anneli Jäätteenmäki de tweede vrouwelijke minister-president van Finland. Ze blijft in ieder geval tot april volgend jaar, wanneer er nieuwe parlementsverkiezingen op het programma staan, aan het roer van de Finse politiek. "Beste vrienden, voor mijn toespraak voor de stemming zei ik dat het ongelooflijk voelt, maar nu is dat ook werkelijk zo! Ik ben klaar om samen met jullie de Centrumpartij bij de volgende parlementsverkiezingen naar de overwinning te leiden", jubelde Kiviniemi die overigens gek is op elandenjacht.

Denemarken en Zweden willen walvisjacht

STOCKHOLM/KOPENHAGEN - Zowel Denemarken als Zweden steunt het idee om op beperkte schaal commerciële walvisvaart toe te laten. Het Wereld Natuur Fonds (WNF) toont zich echter kritisch.

Tijdens een vergadering van ministers uit de Europese Unie (EU) sprak onder meer de Zweedse minister van Milieuzaken Andreas Carlgren zich uit voor het voorstel om walvisjagende landen een beperkte vangstquota te gunnen. Ook Denemarken staat achter het plan. Toch laten de overige EU-ministers zich negatief uit. Sinds 1986 is commerciële walvisvaart verboden en velen zouden het als een nederlaag ervaren wanneer er wordt gebogen voor walvisjagende naties als Japan, Noorwegen en IJsland. Degenen die voor een beperkte vangst zijn, menen dat het verbod geen effect heeft omdat deze landen ondanks alles toch met de jacht zijn doorgegaan. Indien de jacht wordt toegelaten kan de Internationale Walvisvaartcommissie (IWC) de quota bepalen, wat waarschijnlijk zou betekenen dat er minder walvissen worden gedood dan momenteel gebeurt. "Wij denken dat er een mogelijkheid bestaat om Japan, Noorwegen en IJsland mee te krijgen in een internationaal verdrag. Vandaag de dag hebben we strenge regels op papier, maar geen echte controle", zegt Carlgren.

Vraagtekens
Niettemin plaatst het WNF grote vraagtekens bij de gedachtegang van de Zweedse bewindsman. "We begrijpen die logica niet goed", reageert Lasse Gustavsson, secretaris-generaal van de Zweedse tak van het WNF. "Wij vinden niet dat men op dit gebied politieke compromissen kan sluiten. De huidige houding van onze regering begint nu te sterk te lijken op hun stellingname tijdens de laatste wolvenjacht. Er is niets dat erop duidt dat de invoering van een beperkte quota goed zou zijn voor de walvissenpopulatie. Volgens ons bestaat er geen aanleiding om dit principe aan te passen."

Verenigde Staten
De laatste tijd hebben zelfs de Verenigde Staten zich uitgesproken voor het opheffen van het verbod op de walvisjacht. Maar Australië en Nieuw-Zeeland zijn tegen en binnen de EU scharen ook Duitsland, Oostenrijk, België, Ierland, Nederland en Groot-Brittannië zich achter het verbod. Eerder al toonde de IWC zich voorstander van de invoering van gelimiteerde walvisvaart voor een periode van tien jaar. De kwesties komen aan bod tijdens de IWC-jaarvergadering. Deze vindt tussen 21 en 25 juni plaats in Marokko.
 
Copyright © 2010 DeNoordse.nl. Alle rechten voorbehouden