woensdag 27 januari 2010

Vier doden bij helikopterongeluk Noorwegen

OSLO - In het Oslofjord nabij de Noorse hoofdstad is vanmiddag een helikopter op het ijs neergestort. Daarbij zijn de piloot en drie passagiers om het leven gekomen.

Het ongeluk gebeurde circa 100 meter uit de kust bij het plaatsje Horten. Over de precieze oorzaak tast de politie in het duister. Twee helikopters van Midtnorsk Helikopterservice waren op weg naar Oslo. Een ooggetuige verklaarde dat de propellor van een van de twee toestellen het ijs raakte, waarna de helikopter - van het type Robinson R44 Astro - door het ijs ging. Hulpdiensten waren snel ter plaatse, maar slecht weer, mist en de stroming in het water bemoeilijkten de reddingsoperatie aanzienlijk. Eerder deze avond werd het wrak teruggevonden. Een miniduikboot vond enige tijd later de lichamen van de inzittenden. Het is alweer het achttiende helikopterongeluk in Noorwegen in tien jaar tijd.

Een sprookje vanuit de gevangenis

KOPENHAGEN - "Heel lang geleden was er eens..." Ook voor kinderen van langdurig gestraften in Denemarken en Zweden wordt het straks mogelijk om voor het slapen gaan de stem van pappa of mamma vanachter de tralies te horen.

In Groot-Brittannië is een voorleesproject al een daverend succes geworden. Britse gevangenen hebben al aantal jaren de mogelijkheid om zelf een cd met verhaaltjes voor hun kinderen op te nemen. Hetzelfde geldt voor zeelieden en soldaten gestationeerd in Afghanistan. Als een lopend vuurtje breidt het idee zich momenteel uit. Nu bijvoorbeeld naar Denemarken en Zweden. Maar het Deense gevangeniswezen wil dat gevangenen veel meer gaan doen dan louter verhaaltjes voorlezen. "Het grootste gedeelte van de gestraften hier heeft nauwelijks een school bezocht en kunnen helemaal niet aan dit project deelnemen", vertelt Susanne Mose Holm, werkzaam voor de penitentiaire inrichting in Ringe. "Ze kunnen niet lezen, in ieder geval geen Deens, want het merendeel heeft een andere etnische achtergrond."

Subsidieaanvraag
Het gevangeniswezen heeft inmiddels een subsidieaanvraag ingediend van 45.000 euro. Met het geld kunnen technische apparatuur, personeel en evaluatie worden betaald. "Veel gevangenen missen tijdens hun straf het gevoel met hun kinderen. Bovendien hebben ouders met een andere etnische oorsprong niet dezelfde familietradities", gaat Mose Holm verder. "Daarom willen we bijvoorbeeld lezingen houden over de ontwikkeling van een kind. Een medewerker van de bibliotheek zal vertellen over het voorlezen aan kinderen." De gevangenis van Ringe is tevens van plan om creativiteit te bevorderen. Zo kunnen gevangenen straks zelf de cover van hun verhalen-cd ontwerpen. Volgens Mose Holm kan creativiteit hen ook motiveren om weer met school te beginnen.
 
Copyright © 2010 DeNoordse.nl. Alle rechten voorbehouden