woensdag 7 juli 2010

Veteraan redt Rosenborg van blamage

TRONDHEIM - De eerste wedstrijd na de zomeronderbreking had voor Rosenborg BK in een slechte beurt kunnen eindigen. Pas vlak voor tijd schoot de 40-jarige middenvelder Roar Strand de ploeg uit Trondheim naar een bleke 1-0 zege op Sandefjord, de nummer laatst in de Noorse eredivisie.

Roar Strand is een icoon bij Rosenborg. Al vanaf 1989 speelt hij op slechts één seizoen na onafgebroken voor de Trondheimers. Dit voetbaljaargang was 'Superman', zoals Strand liefkozend door de Rosenborg-fans wordt genoemd, maandenlang uit de roulatie vanwege een hardnekkige bronchitis. Toch voelde hij zich weer in zoverre opgeknapt dat hij tegen Sandefjord plaats op de reservebank kon nemen. Lang leek het erop dat de laagvliegers uit de gelijknamige Zuid-Noorse fjordenstad voor een stunt gingen zorgen. Sandefjord had uit veertien eerder gespeelde wedstrijden dit seizoen een schamele zes punten vergaard. Maar de doelpuntenmachine bij 'RBK' wilde maar niet warmdraaien en de bezoekers wreven zich al voorzichtig in hun handen met een in het verschiet liggende 0-0. Uit wanhoop zette oefenmeester Nils Arne Eggen een klein kwartier voor tijd zijn troef in: Roar Strand. Een gouden wissel zo bleek even later. Na enkele goede combinaties en zelfs een kans voor de veteraan kwam de verlossing dan toch drie minuten voor het eindsignaal toen Strand zijn team vanaf vijftien meter naar 1-0 schoot. Daarmee staat Rosenborg nu alleen bovenaan en heeft drie punten voorsprong op Tromsø IL dat opnieuw - net als in het laatste duel voor de zomerstop - een uitglijder maakte. Ditmaal gingen de Noord-Noren op eigen veld over de knie bij Aalesunds FK: 0-1. Vålerenga IF uit Oslo volgt na een 4-1 overwinning uit op Lillestrøm SK direct daarachter en bezet derhalve de derde plek in de Tippeligaen.

Centrum uitgeprocedeerde asielzoekers afgebrand

LIER - Bij elkaar drie slaapbarakken in een centrum voor uitgeprocedeerde asielzoekers gingen vanacht in het Noorse Lierskogen in vlammen op. Volgens de politie is de brand aangestoken.

Door deze brand heeft Noorwegen geen complex meer over waar mensen die het land moeten verlaten kunnen worden opgevangen. Gisternacht braken ongeregeldheden uit in een ander uitzettingscentrum in de gemeente Nannestad en werd het complex door brandstichting volledig in de as gelegd. Niemand raakte bij de branden gewond, slechts twee personen werden voor onderzoek doorgestuurd naar een plaatselijke arts. De politie gaat ervanuit dat ook de brand in Lierskogen, een dorp in de gemeente Lier, is aangestoken, omdat deze tegelijkertijd in de drie afzonderlijke barakken begon. In totaal verbleven hier 140 mensen, inclusief vrouwen en kinderen. Zij zijn nu tijdelijk in een nabijgelegen school ondergebracht.
 
Copyright © 2010 DeNoordse.nl. Alle rechten voorbehouden