woensdag 18 augustus 2010

Hoogbejaarde Zweed beschuldigd van aanranding

JÖNKÖPING - Hoogbejaarde aanranders, bestaan die eigenlijk? In Zweden duidelijk wel. Daar moet binnenkort namelijk een 91-jarige man zich voor de rechter verantwoorden voor het aanranden van twee vrouwen.

'Een oude snoeperd', zo wordt een baas op leeftijd met oog voor vrouwelijk schoon ook wel eens gekscherend aangeduid. Maar hoe mag je dan een hoogbejaarde noemen die zijn handen niet thuis kan houden? In de Zweedse regio Småland is een 91-jarige man aangeklaagd voor aanranding van twee jonge vrouwen en zal op korte termijn zijn kant van het (ondeugende) relaas aan de rechter uit moeten leggen. De man zou in zijn eigen woning hebben geprobeerd de ene vrouw te tongzoenen. Bij de andere bezoekster maakte hij tot tweemaal toe een 'verkenningstocht' over haar borsten.

Piratenpartij neemt beheer server WikiLeaks over

STOCKHOLM - WikiLeaks, de door de Amerikaanse overheid gewraakte website vanwege het op internet plaatsen van geheime staatsdocumenten, krijgt hulp uit politieke hoek. De Zweedse Piratenpartij (Piratpartiet) neemt de exploitatie en veiligheid van de dataserver voor haar rekening.

Op deze wijze wil de Piratenpartij WikiLeaks beschermen tegen eventuele politierazzia's en inbeslagname. De WikiLeaks-server wordt thans gerund vanuit een ruimte in Solna, een voorstad van Stockholm. "Onze technici zijn er mee aan de slag", vertelt Anna Troberg, de vicefractieleider van de Piratenpartij. "Ik heb geen exact tijdsschema voor wanneer alles vanaf onze server draait, maar dat zal binnen een paar dagen zijn." En ze vervolgt: "Wanneer servers in een gewoon webhotel zijn ondergebracht, dan is het al een hoge drempel om ze daar vandaan uit de lucht te plukken. Maar voor het weghalen van de server van een politieke partij moet wel een heel hoge, politieke prijs worden betaald. Wij kunnen WikiLeaks extra bescherming bieden en dat hebben zij ook echt wel nodig. We weten dat Amerika in het verleden de Zweedse overheid onder druk heeft gezet om servers uit te schakelen. Zoiets kan nu weer gebeuren."

The Pirate Bay
Niemand wil trouwens zeggen waar de WikiLeaks-server zal worden geplaatst, maar dat wordt in elk geval in de regio Stockholm. Op die manier wordt WikiLeaks niet alleen sterker aan Zweden gekoppeld, echter ook aan de The Pirate Bay, waar internetgebruikers (illegale) bestanden met elkaar kunnen uitwisselen en waarvan de server eveneens voor een gedeelte door de Piratenpartij wordt beheerd. Onder meer in de Verenigde Staten wordt The Pirate Bay als illegaal beschouwd. De vraag is dus hoe het verband van invloed zal zijn op de betrouwbaarheid van WikiLeaks. Daarnaast kan de hele onderneming krachtens een Zweedse Amerikakenner de verstandhouding tussen Washington en Stockholm verslechteren. "Dat een officiële Zweedse partij deze, in de ogen van de Amerikanen, controversiële rol vertolkt, zorgt voor een verhoogde spanning. De VS is erop uit om dit alles te stoppen en het kan op een punt eindigen dat er onenigheid bestaat tussen de Amerikaanse en Zweedse overheden waardoor de relatie tussen de landen op het spel komt te staan", vertelt Anders Hellner, adviseur aan het Zweeds Instituut voor Buitenlandse Zaken.

Zwaar weer
WikiLeaks bevindt zich momenteel in behoorlijk zwaar weer, aangezien de website in juli 91.000 geheime documenten publiceerde over de oorlog in Afghanistan. Bovendien willen de uitgevers binnen niet al te lange tijd opnieuw een grote hoeveelheid gevoelige informatie naar buiten brengen. Julian Assange, de oprichter van WikiLeaks, is al enige tijd in Zweden. Hier heeft hij een aanvraag ingediend voor een Zweedse uitgeverslicentie om op die wijze de integriteit van zijn bronnen beter te kunnen beschermen. Voor hem is het geen probleem dat zijn website steeds Zweedser wordt. "Ik hoop het!", zegt hij gedecideerd. "Hier bestaan tenminste begrip en interesse voor integriteitskwesties." Troberg denkt niet dat het problemen oplevert dat de Piratenpartij als politieke organisatie in dit soort vijvers vist. "Het is iets dat de hele wereld aangaat en daar hoort Zweden uiteraard ook bij."
 
Copyright © 2010 DeNoordse.nl. Alle rechten voorbehouden