maandag 26 april 2010

Noorse metalband beboet voor spelen op kerkhof

FINNSNES - Het opnemen van een muziekvideo op een begraafplaats is een Noorse metalband letterlijk duur te komen staan. De leden van Sanity Shed moeten ruim 3800 euro aan boete betalen.

Op het betreffende kerkhof van de gemeente Lenvik in Noord-Noorwegen nam de band in juli vorig jaar een videoclip op voor de single van hun nieuwe album. Maar de kerkvoogd kon dit muzikale uitstapje niet waarderen en deed bij de politie aangifte voor verstoring van de rust op de dorpse dodenakker. Vandaag kregen band en videoregisseur hun straf uitgedeeld: een boete van bij elkaar 30.000 Noorse kronen. De muzikanten reageren teleurgesteld over het vonnis. "Het is oké dat we deze straf hebben gekregen", zegt bassist Eskild Endrerud. "Maar we zijn het niet eens met de hoogte van de boete. We kunnen het ons niet veroorloven om hiervoor de bandkas te gebruiken, dus moeten we het uit eigen zak betalen." Hij benadrukt dat ze te goeder trouw hebben gehandeld toen ze de videoclip opnamen. "We dachten dat het in orde was zolang we de graven met rust lieten. Dat deden we ook en daarom zijn we verbaasd dat de boete zo hoog uitviel", verklaart Endrerud die bovendien bevestigt dat de band de geldstraf gewoon zal voldoen.

Prefentief
De toenmalige kerkvoogd Ivar Bjørkås, die aangifte deed van het opzienbarende optreden door Sanity Shed, meent dat hij geen andere keuze had dan de politie in te schakelen. Hij hoopt dat de boete een preventief middel voor de toekomst betekent. "Het was niet zozeer mijn bedoeling om iemand gestraft te krijgen, maar ik hoop dat mensen hierdoor leren wat op een kerkhof wel en niet door de beugel kan."

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

 
Copyright © 2010 DeNoordse.nl. Alle rechten voorbehouden