zaterdag 24 juli 2010

Oudste seksspeeltje van Scandinavië?

MOTALA - Bodemonderzoek in het Zweedse Motala bezorgde een ploeg archeologen onlangs spontaan de slappe lach. Bij de opgravingen kwam een wel zeer sterk seksueel getint voorwerp tevoorschijn.

"Eerst dacht ik dat het slechts een bewerkte hoorn was en wilde het wat beter bekijken", schrijft archeologe Sara Gummesson geamuseerd op de blog van het opgravingsteam. "Maar toen ik het omhooghield, kon ik mijn lach niet houden..." Wat ze in de bodem langs de rivier Motala ström aantrof, leek verdacht veel op een onvervalst fallussymbool, dat in lang vervlogen tijden werd gemaakt om vruchtbaarheid te bevorderen. Of, zoals de prehistoriedeskundigen zelf aanvankelijk dachten, "de oudste dildo van Scandinavië". Het artefact is bij benadering tussen de 6000 en 8000 jaar oud en heeft een lengte en doorsnede van respectievelijk twaalf en twee centimeter. Zonder al te veel fantasie typische 'penisafmetingen' te noemen.

Bedaren
Niettemin wil Göran Gruber, archeoloog van de Zweedse oudheidkundige dienst, het hitsige debat enigszins tot bedaren brengen. "Het is inderdaad een voorwerp dat duidelijke associaties opwekt. Maar wanneer je kijkt naar het andere uiteinde, dan zie je dat dit veel puntiger is en slijtage vertoont. Het lijkt erop dat het werd gebruikt voor het bewerken van bijvoorbeeld vuursteen." De vondst kan met andere woorden een stuk gereedschap zijn met een speciaal gevormde handgreep, zodat de eigenaar het beter herkende. Die eigenaar zou ook iemand met gevoel voor humor geweest kunnen zijn. Maar Gruber heeft nog een mogelijkheid: "De saaiste uitleg is dat het simpelweg gaat om een knop zodat men het gereedschap op een stok kon vastdraaien." Hoe het ook zij, gelukkig voor liefhebbers van prehistorische erotiek blijft de allereerste ingeving - een fallus met symbolische betekenis - gewoon op de hypothesenlijst aanwezig. Dat staat hoe dan ook als een paal boven water.

Vier doden bij raftongeluk Noorwegen

LILLEHAMMER - Een middagje raften in de rivier de Sjoa in de Noorse regio Oppland is vier Oekraïners vandaag fataal geworden.

Aan het begin van de middag kreeg de politie een telefoontje dat meerdere personen in de rivier waren verdwenen. Toen de hulpdiensten arriveerden, werden al direct drie doden geborgen. Een vierde rafter was lange tijd vermist, maar werd later eveneens verongelukt uit het water gehaald. Volgens de politie maken de betrokken personen deel uit van een groep van 13 Oekraïners. De overlevenden werden meteen opgevangen door een traumateam. Het ongeluk vond plaats toen zes tweepersoonsrafts achter elkaar voeren. Drie vaartuigen sloegen om en de inzittenden raakten te water. Vervolgens werd er een grote reddingsactie op touw gezet met luchtambulances, reddingshelikopters, politie, brandweer, het Rode Kruis en ervaren rafters. De politie startte direct een onderzoek teneinde uit te vinden of het raften was georganiseerd. Maar dat werk werd bemoeilijkt door het feit dat niemand van de Oekraïense groep de Engelse taal machtig was. De politie zegt bovendien dat de Sjoa groot en het water koud is. De waterstand zelf bereikt op meerdere plaatsen een dergelijk hoog niveau dat raften daar onverantwoord is. Deze sport blijkt in de Sjoa een riskante aangelegenheid te zijn. Inclusief de doden van vandaag heeft het snelstromende water hier in vier jaar tijd aan in totaal zes rafters het leven gekost.

Val in afvoerput
Op circa 80 kilometer ten noorden van de plek des onheils viel een tweejarig Nederlands meisje gisteren op een camping in een zeven meter diepe afvoerput. Vermoedelijk verschoof de putdeksel toen het kind daar speelde. Het meisje lag tien minuten lang in water van drie meter diepte voordat hulp op Vollheim Camping ter plaatse was. Ambulancepersoneel voerde direct eerste hulp op haar uit, waarna ze in kritieke toestand naar een ziekenhuis in Trondheim werd gebracht. Later vloog een ambulancetoestel het meisje door naar het Rijkshospitaal te Oslo, waar haar toestand vanavond nog onveranderd was. Op dezelfde camping had twee jaar geleden ook al een ernstig ongeluk met een peuter plaats. Toen viel een tweejarig jongetje in de rivier en kwam daarbij om het leven.
 
Copyright © 2010 DeNoordse.nl. Alle rechten voorbehouden