donderdag 22 juli 2010

Scandinaviërs voor PSV en Feyenoord

EINDHOVEN/ROTTERDAM - Zowel PSV als Feyenoord heeft zich de afgelopen dagen versterkt met Noord-Europese impulsen. De Eindhovenaren bonden de Zweedse spits Marcus Berg voor één seizoen aan zich, terwijl de Deense verdediger Michael Lumb de stap zet naar Rotterdam-Zuid.

Eerder al hadden PSV en Hamburger SV overeenstemming bereikt over de verhuur van de 23-jarige Berg aan de Brabantse club. Twee jaar geleden kocht HSV de Zweedse aanvaller van FC Groningen, maar in Hamburg kreeg Marcus Berg weinig speeltijd. Inmiddels is hij wel weer terug in Duitsland, in Nürnberg om precies te zijn, waar PSV een trainingskamp afwerkt. Bij de Eindhovense ploeg ontmoet Berg zijn landgenoot Ola Toivonen, eveneens spits en daarom ook een concurrent voor een basisplaats in de voorhoede.

Lumb
Via het contactennetwerk van Leo Beenhakker plukte Feyenoord Michael Lumb (22) weg bij Zenit Sint Petersburg. In Rusland heeft de Deense linksback een driejarig contract, maar vertoefde hij tot nu toe het grootste deel van de competitie op de reservebank. Toch wil Zenit hem niet kwijt; Lumb werd in 2008 verkozen tot Deens talent van het jaar en de Russen zien Feyenoord als de perfecte ploeg om daar hun defensieve goudhaantje verder te laten ontwikkelen. "Bij Zenit heeft men erg veel vertrouwen in de kwaliteiten van Michael, maar realiseert men zich ook dat hij speelminuten nodig heeft. Bij Feyenoord is de kans daarop groter, al zal Michael dat hier ook zelf af moeten dwingen", verklaart Beenhakker de overgang op de website van Feyenoord. Bij de Rotterdammers treft eveneens hij een landgenoot, te weten oudgediende Jon Dahl Tomasson. Gisteren debuteerde Lumb al meteen in de oefenwedstrijd tussen FC Dordrecht en Feyenoord die door de bezoekers eenvoudig met 0-4 werd gewonnen.

Helsingborg lijdt tweede nederlaag van seizoen

GOTENBURG - Helsingborgs IF, koploper in de Zweedse eredivisie, liep vanavond averij op. In Gotenburg was BK Häcken met 2-1 te sterk voor de Skåningers die daarmee hun tweede verlies van het seizoen moesten incasseren.

Afgelopen weekeinde begon de competitie in de Allsvenskan weer na het lange zomeroponthoud. Malmö FF, nummer twee van de ranglijst, ging uit op kansloze wijze met 2-0 ten onder tegen regerend titelhouder AIK Solna. Door dit resultaat had Helsingborg bij winst vanavond ineens de voorsprong uit kunnen bouwen tot acht punten. Maar de ploeg verzuimde dat en liet Häcken met de volle buit aan de haal gaan. Ondanks de nederlaag blijft Helsingborg aan kop met 35 punten uit 15 wedstrijden. Daarachter volgt Malmö met 30 uit 15. Derde is Örebro SK dat op bezoek bij IF Elfsborg in Borås op spectaculaire wijze 3-3 gelijkspeelde en nu 26 punten uit 15 duels heeft verzameld.

Noorwegen
In de Noorse Tippeligaen blijft Vålerenga IF op stoom. De ploeg uit Oslo versloeg thuis op overtuigende wijze nieuwkomer Kongsvinger IL met 5-2 en loopt hierdoor twee punten in op lijstaanvoerder Rosenborg BK dat thuis niet verder kwam dan 1-1 tegen Odd Grenland. Rosenborg gaat wel nog steeds ongeslagen aan de leiding met 37 punten uit 17 wedstrijden. Vålerenga is tweede en heeft momenteel 34 punten uit 17 duels. Nummer drie Tromsø IL kwam in eigen huis opnieuw niet tot winst. Dit keer eindige de ontmoeting met Lillestrøm SK exact zoals die begon: 0-0. De Noord-Noren vergaarden na 17 speelronden tot dusver 32 punten.

Denemarken
Bij onze Deense vrienden is het nieuwe voetbaljaargang 2010-11 ook weer van start gegaan. Toch was er op de eerste wedstrijddag in de Superligaen geen sprake van verrassingen. Landskampioen FC Kopenhagen had uit weinig moeite met SønderjyskE en won met 1-3. Odense BK, lange tijd titelconcurrent van Kopenhagen gedurende vorig seizoen, zegevierde in eigen stadion eenvoudig met 3-0 over Esbjerg fB. Nieuwkomers AC Horsens en Lyngby BK verloren beide hun eerste thuiswedstrijd. Horens gleed met 0-2 uit tegen FC Midjylland, Lyngby-Aalborg BK eindigde in 2-4.

Nederlands echtpaar overleeft treinbotsing Denemarken

TØNDER - Op een onbewaakte spoorwegovergang nabij het dorpje Brøns in de gemeente Tønder zijn gisteren twee Nederlanders in hun auto door een trein geschept. Het echtpaar bracht het er ongedeerd vanaf.

Het tweetal was bij het spoor juist gestopt om te zien of er geen trein in aantocht was. Maar net toen de auto weer in beweging kwam, raasde een trein tegemoet. De auto met het echtpaar werd geramd en ging op zijn kant, waarna de trein 100 meter verderop tot stilstand kwam. Zowel de Nederlanders als de 40 treinreizigers bleven ongedeerd. "Het is een ongelooflijk geluk dat het voor het paar, dat hier op vakantie is, niet slechter afliep", reageert de wachthebbende politiechef van Zuid-Jutland. "Mogelijk hebben de omliggende maïsvelden hun zicht belemmerd. We zullen zelf nu onderzoeken of dit inderdaad het geval is geweest."
 
Copyright © 2010 DeNoordse.nl. Alle rechten voorbehouden