zondag 18 juli 2010

Noorwegen, land van trollen, heksen en... avontuur

HEIDAL - Heksen, dwergen, prinsessen, koningen, trollen. Van de bossen in Noorwegen wordt gezegd dat er zich heel wat sprookjes afspelen. Tijd dus voor het Avonturenfestival in het diepst van het Noorse woud.

Dit weekeinde was het weer zover in Heidal, een dorpje in de gemeente Sel, 300 kilometer ten noorden van Oslo. Gisteren startte daar het festijn rondom de wereld der Noordse volksvertellingen dat bezoekers acht dagen lang in de ban houdt van oer-Noorse schepsels. Toneelstukken in de openlucht, spannende ontmoetingen met sprookjesprinsessen en tovenaars, muziek, luisterrijke boswandelingen en traditionele spijzen. Kortom, ruim een week gespitste oren en adem inhouden voor belevenissen in het hart van Noorwegen en de Noorse folklore. Zeker en vast dat ze nog lang en gelukkig leefden...

Cercle Brugge verslikt zich pijnlijk in TPS Turku

GENT - In de tweede voorronde van de Europa League hebben de voetballers van Cercle Brugge op een pijnlijke wijze kennis gemaakt met Finse dadendrang. De Bruggenaren verloren met 0-1 van TPS Turku.

Eigenlijk werkt Cercle in deze ronde twee uitwedstrijden af. Aangezien het veld van het Bruggense Jan Breydelstadion nog niet speelklaar was, week de equipe van trainer Bob Peeters namelijk uit naar de arena van AA Gent. De vreemde omgeving gaven de Bruggenaren echter geen voordeel tegen de Finnen. In tegendeel, na een halfuur spelen kwam de ploeg uit Turku middels een goed uitgekiende hoekschop op voorsprong: 0-1. Na de thee draaide Cercle de duimschroeven aan en kwamen er mogelijkheden op de gelijkmaker. Maar ondanks de betere tweede helft werd de ruststand ook het eindresultaat. Peeters liet er geen twijfel over bestaan waar het aan schortte: "Als je de bovenhand hebt, moet je het geluk hebben dat de bal goed valt en moet je ook voor doelkansen zorgen. In deze wedstrijd kwam echter schril tot uiting dat we voorin kwaliteit nodig hebben, in de spits en op de linkerkant. Maar dat wisten we al vóór we hier aan begonnen." Komende donderdag wacht de Finse formatie in eigen huis voor de return.

Racing Genk
Op het UEFA-hoofdkantoor in het Zwitserse Nyon wees de loting voor de derde ronde uit dat Racing Genk ook richting Finland gaat. Apart genoeg eveneens naar Turku waar het de stadgenoot van TPS ontmoet: Inter Turku. Op 29 juli spelen de Genkenaren eerst in Noord-Europa om een week later op 5 augustus in Vlaanderen te beslissen wie er doorgaat naar de poulefase van de Europa League.

AZ
Een Scandinavisch avontuur wacht net als genoemde Belgische teams ook AZ. De Alkmaarders treffen het Zweedse IFK Göteborg. Eerst speelt de ploeg van oefenmeester Gertjan Verbeek op 29 juli thuis in Alkmaar en wordt de return op 5 augustus in Gotenburg afgewerkt. Saillant detail is dat AZ-middenvelder Pontus Wernbloom vorig jaar overkwam van IFK. "Geweldig en vervelend", reageert hij in de krant Göteborgs Posten op de loting. "Het is natuurlijk prachtig om op dit niveau tegen je oude ploeg te spelen. Maar het voelt ook vervelend om een club uit te moeten schakelen die me zo na aan het hart ligt."

Noorse FNV wil nieuw activistenschip naar Gaza

BERGEN - Landsorganisasjonen (LO) ofwel de Noorse tegenhanger van de FNV is van plan een nieuw vaartuig met activisten, politici en beroemdheden naar de Gazastrook te sturen. Hiermee wil de vakbeweging protesteren tegen de blokkade door Israël.

Nadat de Israëlische marine eind mei het Turkse schip Mavi Marmara had geënterd, waarbij negen activisten om het leven kwamen, werd door de LO het initiatief genomen om noodhulp naar het Palestijnse gebied te zenden. De drijvende kracht achter dit voornemen, de LO-afdeling in de stad Bergen en omstreken, heeft nu steun gekregen van meerdere politieke partijen, vakverenigingen en andere organisaties. Het doel is om nog voor het einde van dit jaar een Noors hulpkonvooi naar Gaza te krijgen. Achter het initiatief hebben zich onder meer de Noorse Partij van de Arbeid, de Socialistische Partij uit de westelijke regio Hordaland, Amnesty International, een Noorse humanitaire organisatie en een vereniging voor transportwerknemers geschaard. Overigens is de LO niet de enige instantie in Noord-Europa die een vuist maakt tegen de Israëlische stremming. Vorig maand begonnen Zweedse havenarbeiders al een boycot op de invoer van scheepsvrachten uit Israël.
 
Copyright © 2010 DeNoordse.nl. Alle rechten voorbehouden