zondag 19 september 2010

IJslandse minister zegt terugbetaling Icesave-centen toe

REYKJAVIK - Nederland heeft volgens de IJslandse minister van Financiën Steingrímur J. Sigfússon niets te vrezen. Zijn land zal de schulden na het Icesave-debacle gewoon aflossen.

In een interview met De Telegraaf van gisteren stelde de bewindsman de regering in Den Haag op haar gemak: "Nederland kan gerust zijn. Hun Icesave-geld komt echt terug." Na de financiële catastrofe in IJsland van het najaar van 2008 is de economie van het land bezig aan een opvallend snel herstel. Toch blaast Sigfússon nog niet hoog van de toren. "We hebben absoluut nog een flinke weg te gaan. Vooral omdat veel gezinnen door de ingestorte kroon diep in de schulden zitten en we met een voor ons land ongekende werkloosheid kampen. Maar je ziet dat het stabiliseert. We hebben waarschijnlijk de bodem bereikt."

Toerisme
Onder meer het toerisme in IJsland zit weer in de lift en door de goedkope export maakt ook de visserij een betere tijd door. Eerder deze week was er nog sprake van dat onderhandelaars uit Nederland en Groot-Brittannië een nieuw bod bij de regering in Reykjavik hadden neergelegd voor de terugbetaling van de schulden door de val van Icesave. Toch komt dit volgens Sigfússon allemaal dik in orde. "Begrijp me goed. Ook wij willen dit opgelost hebben. We willen betalen, maar alles draait om de voorwaarden waaronder dat gebeurt. Dat ligt bij de linke regering en bij de bevolking erg gevoelig."

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

 
Copyright © 2010 DeNoordse.nl. Alle rechten voorbehouden