zondag 19 september 2010

Centrumrechts wint historische verkiezingen Zweden

GOTENBURG - De huidige centrumrechtse regeringscoalitie is winnaar geworden van de Zweedse parlementsverkiezingen. Het is in Zweden voor het eerst dat een rechts kabinet wordt herkozen.

Er is in het grootste land van Noord-Europa vandaag geschiedenis geschreven. Behalve dat een rechtse regeringsalliantie voor de eerste maal in de historie is herkozen, beleefde Sverigedemokraterna (Zweden-democraten, SD), een uiterst controversiële partij, de première voor het betreden van het parlement in Stockholm (Rijksdag). Het centrumrechtse blok van premier Fredrik Reinfeldt (bestaande uit liberaalconservatieven, christendemocraten en liberalen) krijgt 172 van de 349 zetels, terwijl de roodgroene oppositie (sociaaldemocraten, groenen en socialisten) genoegen moet nemen met plaats voor 157 volksvertegenwoordigers. De sociaaldemocraten kwamen met 30,8 procent van de stemmen als grootste partij uit de bus, op de voet gevolgd door de liberaalconservatieven van Reinfeldt met 30 procent.

Anti-immigrantenpartij
Eerdere voorspellingen over de rol van SD zijn uitgekomen. Deze anti-immigrantenpartij heeft 5,7 procent van de stemmen veroverd en ontvangt daardoor 20 zetels in de Rijksdag. Het is de allereerste keer sinds de oprichting van de partij in 1988 dat ze een beslissende rol kan gaan spelen in de vorming van een nieuwe coalitie. Hoe zich dat overigens gaat oplossen, moet nog maar blijken. Zowel centrumrechtse politici als de roodgroenen hebben zich uitgesproken tegen samenwerking met de uiterst rechtse Sverigedemocraterna. De partij wordt fel bekritiseerd vanwege haar uitgesproken houding tegenover vooral niet-westerse nieuwkomers.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

 
Copyright © 2010 DeNoordse.nl. Alle rechten voorbehouden