vrijdag 17 september 2010

Deur naar onderhandelingen Icesave weer op kier?

REYKJAVIK - Wellicht komen de regeringen van IJsland, Nederland en Groot-Brittannië spoedig uit hun impasse over Icesave. Volgens een IJslandse krant staan nieuwe onderhandelingen voor de deur.

Gisteren kwam Vidskiptabladid met het bericht dat Nederlandse en Britse onderhandelaars de IJslandse regering een nieuwe kans hebben geboden om de Icesave-problematiek op te lossen. Volgens de krant is dit voorstel veel beter dan het 'allerlaatste bod ' dat de landen dit voorjaar deden. De afgevaardigden hebben het kabinet in Reykjavik laten weten dat wanneer IJsland akkoord zou gaan met het voorstel dat de huidige patstelling tussen de drie landen snel tot het verleden zal horen. Volgens de bronnen waar de krant zich op baseert, zou dit betekenen dat IJsland een bedrag van tussen 200 en 333 miljoen euro aan Nederland en Groot-Brittannië moet overmaken. Het vorige bod lag nog op 733 miljoen euro. Voorwaarde is wel dat de Noord-Europese republiek het bedrag in één keer kan voldoen, anders moet de openstaande schuld door de ineenstoring van het IJslandse bankwezen alsnog volledig worden afgelost. Een ander criterium is dat alle partijen in het IJslands parlement, Althing, instemmen met het aanbod.

President
Het nieuws lijkt een positieve wending in de langslepende affaire. Maar een eenvoudig akkoord over het voorstel valt evenwel niet te verwachten. Eerder deze week liet de IJslandse president Ólafur Ragnar Grímsson zich in de Chinese krant Global Times namelijk ontvallen dat zijn land de Icesave-schulden helemaal niet zou moeten betalen. Hij vindt dat de spaarders zelf de schuld dienen te dragen. "Mensen die hun geld bij een private bank inleggen, moeten zich realiseren dat het een private bank is. Het is geen staatsgeleide bank. En de Europese regelgeving voor private financiële instellingen is gefundeerd op de grondregel dat daarvoor geen bankgarantie van de staat geldt. Het zou oneerlijk zijn dat het volk van IJsland, mensen die in boerendorpen of kustgemeenschappen wonen, onderwijzers, verpleegkundigen, artsen of fabrieksarbeiders op zouden moeten draaien voor schulden die een failliete private bank achter zich laat. Deze mensen hebben nooit van de bank geprofiteerd. Terugbetaling zou dan ook niet juist zijn", verwoordde Grímsson zijn mening in het vraaggesprek.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

 
Copyright © 2010 DeNoordse.nl. Alle rechten voorbehouden