dinsdag 13 april 2010

Aangiften van misbruik door Zweedse pastors

STOCKHOLM - De Zweedse katholieke kerk kreeg vandaag twee aangiften binnen van seksueel misbruik van minderjarigen door priesters. In beide gevallen gaat het om gebeurtenissen van lang geleden.

Beide zaken hadden plaats in een ver verleden; de ene al tijdens de jaren 40 en de andere in de jaren 60 of 70. Ondanks dat de gevallen inmiddels zijn verjaard, neemt de kerk de aanklachten in onderzoek. De twee slachtoffers, een man en een vrouw, namen zelf contact op met de Zweedse kerkleiding. "Natuurlijk reageer ik met groot verdriet en afschuw. Wat er is gebeurd moeten we werkelijk nauwkeurig gaan onderzoeken", zegt bisschop Anders Arborelius. Hij vertelt eveneens dat het uit de aangiften niet precies duidelijk is in welke samenhang het vergrijp is gepleegd. "Allereerst heb ik de slachtoffers geschreven en ze gevraagd hoe we nu met deze gevallen verder dienen te gaan. Het is heel erg belangrijk dat we naar ze luisteren." Arborelius vindt het echter ook van belang dat de twee in de openbaarheid treden. Hij hoopt daarmee dat ook anderen die zijn misbruikt door katholieke geestelijken hierover aan de bel trekken. De slachtoffers kunnen dan hun recht halen en een van de twee priesters die nog leeft, kan vervolgens worden gestraft.

Eén geval
Eerder was slechts één geval van seksueel misbruik binnen de katholieke kerk in Zweden bekend. Drie jaar geleden ontving een slachtoffer excuses voor het vergrijp door een pastor dat 50 jaar geleden had plaatsgevonden. De laatste tijd komen er over de gehele wereld gevallen van misbruik van kinderen achter de deuren van de kerk naar buiten. Dat dit juist zoveel binnen de katholieke kerk is gebeurd, heeft volgens Arborelius mogelijk te maken met dat de personen met deze geaardheid geloven dat het eenvoudiger is om met de hulp van God hiertegen te vechten. Sommigen geloven dat ze er hier van kunnen genezen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

 
Copyright © 2010 DeNoordse.nl. Alle rechten voorbehouden