maandag 19 juli 2010

Balgoochelaars in Finse bagger

HYRYNSALMI - Een week na het Zweeds kampioenschap moerasvoetbal was het afgelopen weekeinde de beurt aan de balgoochelaars voor het WK in de Finse bagger.

Finland is de bakermat van het moerasvoetbal. Tegen het eind van de jaren 90 begonnen sporters en militairen voor de lol met voetballen op een met water doordrenkt speelveld. Met groot succes. In 1998 kwam het allereerste georganiseerde kampioenschap van de grond en twee jaar later kreeg de plaats Hyrynsalmi een heuse wereldbekerstrijd. "We zijn in Finland niet zo goed in het gewone voetbal, maar we zijn wel goed in moeras. Daarom combineren we de twee", vatte Kimmo Kyhala, organisator van het evenement, de Finse ploeterpartijen samen. Bij deze sport hebben de teams ieder vijf spelers, duurt een wedstrijd tweemaal tien minuten, geldt er geen buitenspelregel, mag er doorlopend worden gewisseld, maar moeten de 'moerasballers' de hele partij hetzelfde paar schoenen aanhouden. Behalve in Finland worden toernooien in deze ludieke discipline ook gespeeld in Zweden, IJsland en Groot-Brittannië.

Strijdperk
Op de Finse editie van dit jaar verschenen maar liefst meer dan 300 teams uit acht verschillende landen in het strijdperk. In totaal werden bijna 700 wedstrijden afgewerkt. Niettemin is vooral plezier de hoofdmoot van het WK. "In een dergelijk toernooi is alles mogelijk. Je kunt je best doen en lol hebben. Ik vind dit het leukste toernooi van de wereld", zegt Ivan Fernandes Kanalehas van de Spaanse ploeg Toros Rojos (Rode Stieren). Maar daar waar hun duurbetaalde landgenoten in Zuid-Afrika eerder deze maand de show stalen, daar waren de Spanjaarden hier nog ver verwijderd van een wereldkampioenschap. In Hyrynsalmi waren de Finnen - net zoals organisator Kimmo Kyhala al had uitgelegd - de sterksten. Het team Mestaruus hield de bokaal in eigen land.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

 
Copyright © 2010 DeNoordse.nl. Alle rechten voorbehouden