zaterdag 2 januari 2010

Zweden opent omstreden jacht op wolven

GOTENBURG - Zweedse dierenbeschermers zijn boos. Voor het eerst in 45 jaar heeft de overheid namelijk haar goedkeuring voor een beperkte wolvenjacht gegeven.

In vijf provincies ging vandaag het licht op groen voor het afschieten van in totaal 27 wolven. De voortdurende bedreiging voor kuddes schapen wordt aangevoerd als reden. Maar dierenorganisaties zijn uiterst kritisch. "Wij vinden het veel te vroeg dat er nu al wordt gejaagd", zegt Krister Persson, voorzitter van de Zweedse Roofdierenvereniging. "Onze opdracht is juist om te zorgen voor een voldoende aanwas van wolven zodat ze ook op langere termijn overleven."

De vereniging meent bovendien dat de jacht in strijd is met de EU-wet voor natuurbescherming en stapt daarom naar het Europese Hof. Persson: "Het aantal wolven hier is eveneens te klein om jacht te rechtvaardigen. Er zijn twintig landen in Europa die meer wolven tellen dan Zweden. Wij hebben er maar net over de 200."

Geen twijfel
Voor de Zweedse Jagersbond daarentegen bestaat er geen twijfel over de noodzaak voor de jacht. "Wetenschappers hebben het aantal wolven dat mag worden geschoten vastgesteld en er is daarom geen risico dat hun voortbestaan in gevaar komt", verklaart preses Torsten Mörner.

"Wolven doden tamme dieren zoals honden, paarden, rendieren en schapen. Ze doden tevens jachthonden en dat beïnvloedt ook de mens. De jacht heeft geen negatieve gevolgen voor de wolvenroedels. Die worden er genetisch gezien juist beter van doordat andere wolven, bijvoorbeeld uit Rusland, zich bij de bestaande groepen aansluiten."

1 opmerking:

  1. Dit is werkelijk schandalig... Er is maar 1 soort BEEST dat de wereld naar de ... helpt, en dat is "de mens". Die doden voor het plezier, dieren doden om te overleven.
    Nog een probleem dat de zweedse regering kan aanpakken... er is overbevolking in de wereld, laten we beginnen met 11000 zweden af te schieten...

    BeantwoordenVerwijderen

 
Copyright © 2010 DeNoordse.nl. Alle rechten voorbehouden