zaterdag 2 januari 2010

Moordaanslag Deense cartoonist mislukt

VIBY - Een Somaliër heeft gisteravond getracht Kurt Westergaard om het leven te brengen. De Deense tekenaar wordt in moslimkringen gehaat vanwege zijn Mohammed-cartoon.

Bewapend met een mes en bijl trachtte de man van Somalische komaf het huis van Westergaard in Viby bij Århus binnen te dringen. De cartoonist alarmeerde direct de politie die snel ter plaatse was. Daarop keerde de man zich tegen de agenten, hij sloeg een ruit in van de patrouilleauto en viel andere te hulp gekomen politiemensen aan. Een agent schoot hem vervolgens in zijn arm en been.

De Deense inlichtingendienst PET beschouwt de aanval als een terroristische aanslag. Zo heeft de dader nauwe betrekkingen met de Somalische terreurorganisatie Al-Shabaab en met leiders van de Afrikaanse tak van Al-Quaida. Zelf is de man woonachtig in Denemarken.

Kurt Westergaard publiceerde in de herfst van 2005 de Mohammed-cartoon voor de krant Jyllands-Posten. Op de tekening staat de voornaamste islamitische profeet afgebeeld met een bom in zijn tulband. De publicatie wekte over de gehele wereld de woede van moslims en in diverse landen werden Deense ambassades aangevallen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

 
Copyright © 2010 DeNoordse.nl. Alle rechten voorbehouden