vrijdag 17 september 2010

Samen willen hun taal op Noors geld

KARASJOK - In navolging van de sprekers van het Nynorsk bepleiten nu ook de Samen dat hun taal op bankbiljetten en muntstukken in Noorwegen worden gezet.

Eerst liet Noregs Mållag, de belangenvereniging van de sprekers van het Nynorsk zich horen. Naast het Bokmål, de eerste taal in Noorwegen, vinden zij dat ook het Nynorsk op betaalmiddelen dient te verschijnen. Nu is er een derde stem bijgekomen. De Samen, de oerbevolking van Scandinavië, willen ook dat hun taal ruimte krijgt op het Noorse geld. Eerder vandaag stemde het Samisch parlement, Sámediggi, in Karasjok daarmee in. De politici menen dat ze daarop evenveel recht hebben, aangezien Samisch net als Bokmål en Nynorsk een officiële Noorse taal is. Echter, die eis gaat sommigen van de nationale volksvertegenwoordig in Oslo veel te ver. "De Samen zijn een kleine groep die al veel te veel rechten heeft gekregen", vindt Per Willy Amundsen van de Vooruitgangspartij (Fremskrittspartiet, FrP). "Er bestaan geen betrouwbare cijfers, maar laten we aannemen dat in heel Noorwegen misschien 50.000 Samen wonen. Met de wetenschap dat maar een klein gedeelte van hen het Samisch actief gebruikt, klinkt die eis ronduit belachelijk."

Overwegingen
Amundsen is van mening dat de tekst op muntgeld en bankbiljetten gewoon Bokmål dient te blijven, zowel vanuit praktische als natuurlijke overwegingen. "Ten eerste heeft niemand problemen met het lezen van Bokmål op geld. Bovendien, wanneer we op drie manieren 'Noorwegen' op een bankbiljet moeten schrijven, omdat het Samisch zoveel wijzen kent, dan hebben we straks een heel woordenboek in onze portemonnee. Het meest eenvoudige is meestal ook het beste." Verder denkt Amundsen dat de eis destructief werkt in de verstandhouding tussen de Samen en de rest van de Noorse bevolking. "We hoeven het niet onder stoelen of banken te steken dat de eisen die de Samen voortdurend stellen, omdat ze een minoriteitsgroep uitmaken, de afstand tussen hen en de overige Noren juist vergroot. Ik hoop dat het het Samisch parlement dat inziet. Hun identiteit overleeft ook zonder eigen munten."

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

 
Copyright © 2010 DeNoordse.nl. Alle rechten voorbehouden