GOTENBURG - Finland, Noorwegen, Zweden en IJsland uiten scherpe kritiek op Denemarken, omdat het land Scandinavische burgers die van een uitkering leven de grens overzet. Dat is tegen het Noord-Europese verdrag.
Tijdens een recente vergadering van de Noordse Raad, het samenwerkingsverband tussen de Scandinavische landen, weigerde de Deense minister van Integratie Birthe Rønn Hornbech om Noord-Europese parlementariërs te treffen. Dat betekende de druppel voor de overige landen en inmiddels ligt zelfs de eis klaar dat Kopenhagen de bond verlaat. "De regeringen in Noorwegen, Finland, IJsland en Zweden moeten de Deense regering onder druk zetten zodat zij het verdrag op dezelfde wijze interpreteren als de overige landen", zegt Ville Niinistö, voorzitter van de commissie voor burger- en consumentenzaken van de Noordse Raad. "Dat wil zeggen dat alle inwoners van Noord-Europa dezelfde rechten hebben." Sinds 2004 heeft Denemarken als enige Scandinavische staat 46 Noord-Europese burgers het land uitgezet. Minister Rønn Hornbech heeft niet willen reageren op dit gegeven, maar heeft via een woordvoerder verklaard dat Denemarken het recht heeft mensen uit te wijzen die zich schuldig maken aan criminaliteit. Echter, velen van deze mensen ontvingen een Deense uitkering en verondersteld wordt dan ook dat dit de eigenlijk reden van de uitzetting is.
Klachtenbrief
Het bestuur van de Noordse Raad heeft nu een ongebruikelijke stap genomen. Er is een klachtenbrief gestuurd naar de chef van Birthe Rønn Hornbech, de Deense premier Lars Løkke Rasmussen. Deze brief heeft intussen een storm van binnenlandse kritiek op de al omstreden integratiebewindsvrouwe opgeleverd. Commentaar van de kant van Løkke Rasmussen laat voorlopig nog op zich wachten. Vermoedelijk heeft de Deense regeringsbaas het te druk met orde op zaken te stellen in eigen gelederen. Enkele dagen geleden betitelde Marianne Jeveld, de voormalige fractievoorzitter van de sociaalliberalen, Rønn Hornbech nog als 'trekpop van de Deense Volkspartij', de anti-immigratiepartij van Denemarken.
donderdag 23 september 2010
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten