OSLO - Bijna de helft van alle Noorse jongens tussen de 15 en 19 jaar heeft seks gehad met een nieuwe partner zonder een condoom te gebruiken. Daarmee sluiten ze de rij in Europa.
Vandaag verschenen de resultaten van een mondiaal onderzoek onder 5253 tieners met als inzet seksualiteit en preventie. Onder de in totaal 2231 geïnterviewde Europese jongeren komen de 200 Noren op meerdere gebieden slecht uit de bus. Van de Noorse jongens heeft 49 procent de liefde bedreven met een nieuwe partner zonder voorbehoedsmiddelen te gebruiken. Noorse meisjes doen het al niet veel beter. Vier op de tien (41 procent) had seks zonder bescherming gehad, terwijl het gemiddelde in Europa op 36 procent ligt. Zweedse jongens doen het wat dat betreft met 37 procent een heel stuk beter dan hun buren. Het onderzoek werd uitgevoerd door enquêtebureau GfK Group in opdracht van de Wereld Anticonceptiedag, komende zondag 26 september, waarop wordt stilgestaan bij de voorkoming van ongewenste zwangerschappen en seksuele aandoeningen.
Verantwoordelijk
Eén van de vragen die de onderzoekers stelden was wie er eigenlijk verantwoordelijk is voor het gebruik van voorbehoedsmiddelen. Veelal blijkt dat de jongeren uit landen waar emancipatie het verst gevorderd is het meest onzeker zijn wie er behoort te zorgen voor de condooms op het nachtkastje. In het algemeen geldt dat jongens de grootste verantwoordelijkheid dragen voor het meebrengen van preventieve middelen. Maar in Noorwegen, een land waar emancipatie hoge ogen scoort, gaat de mening van jongens en meisjes ongeveer gelijk op. Van de jongeren vindt 55 procent dat zowel hij als zij beschermende maatregelen moet nemen. In Italië daarentegen, is 66 procent van mening dat jongens dienen te zorgen voor de nodige anticonceptie.
Kennis
Over het algemeen is seksualiteit geen taboe voor tieners, maar schort het nogal aan de kennis. "Jongeren zijn behoorlijk open, alleen hebben ze een veel lager kennisniveau dan we zouden denken", verklaart verpleegkundige Berit Håvold die op een school in Trondheim ook advies geeft over seksualiteit. "Scholen zelf zouden beter moeten worden in het praten over seks en dan niet alleen maar over hoe geslachtsorganen eruitzien. Er is op de meeste scholen beter onderwijs in seksualiteit nodig. Zo bestaat er behoefte aan informatie over liefde, respect en gevolgen van seksueel actief zijn. Niet in de minste plaats jongeren bewust laten worden over geslachtsziekten, zwangerschap en uiteraard condoomgebruik."
vrijdag 24 september 2010
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten