donderdag 23 september 2010

Regeringspartijen komen haar te kort voor meerderheid

GOTENBURG - Slechts 297 stemmen, dat is wat de regeringscoalitie in Zweden te kort komt voor een relatieve meerderheid in het parlement. Nooit eerder was het verschil in de Zweedse verkiezingen zo klein.

Afgelopen nacht werden de stemmen nog eens nageteld. De huidige regeringsalliantie van premier Fredrik Reinfeldt - bestaande uit liberaalconservatieven, kristendemocraten en liberalen - krijgt 2.929.771 stemmen. Het aantal Zweden dat de voorkeur gaf aan de roodgroene oppositie - sociaaldemocraten, groenen en socialisten - komt uit op 2.591.827. Daarmee loopt de coalitie op twee zetels na een meerderheid van 175 zetels in de Rijksdag (Riksdag) mis. De uitslag betekent dat Reinfeldt en zijn regeringspartners nu toch compromissen zullen moeten sluiten met de oppositie teneinde aan de macht te blijven. Vooralsnog wil de premier geen uitspraken doen over de officiële verkiezingsuitslag en zal hij, zoals eerder aangekondigd, om de tafel gaan met de Milieupartij (groenen) om samenwerking te bespreken.

Kleiner
Voorts waren de verschillen op lokaal en regionaal niveau nog kleiner. In de gemeente Gotenburg kon de liberale partij, Folkpartiet, het voor het zeggen krijgen, maar kwam ze slechts 19 stemmen te kort om de sociaaldemocraten te verslaan. Nog krapper was het verschil in de regio Värmland waar dezelfde liberalen op een luttele zeven stemmen na de meerderheid in de volksvertegenwoordiging van dit district aan haar neus voorbij zag gaan.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

 
Copyright © 2010 DeNoordse.nl. Alle rechten voorbehouden