maandag 16 augustus 2010

UNICEF Zweden bedelt bij kinderen om donaties

STOCKHOLM - De Zweedse vestiging van UNICEF stuurde onlangs brieven rond waarin de lezers werden aangespoord geld over te maken voor de hulpactie in Pakistan. Brieven die aankwamen bij... inderdaad, kinderen.

Eén van de ontvangertjes was een vijfjarig jongetje dat heel blij werd met het krijgen van de post toen hij de brief opende die UNICEF aan hem en zijn achtjarige broertje had geadresseerd. In het schrijven werden beiden aangemoedigd om geld te schenken aan Pakistaanse kinderen die door de overstromingen zijn getroffen. Maar hun moeder was minder gecharmeerd en zij reageerde scherp op het feit dat een kinderhulporganisatie 'bedelbrieven' rondstuurt aan jonge kinderen. "Dit is enorm spijtig en zo snel we hebben uitgezocht om welke kinderen het gaat, halen wij ze uit ons register", zegt Per Westberg, vicesecretaris-generaal van UNICEF Zweden. "Wij zijn een organisatie die aan de kant van kinderen moet staan. Het is dan ook ontzettend gênant dat wij ons in dit geval door een vergissing tot kinderen wenden." Volgens Westberg zijn er trouwens 'zeer weinig' kinderen die een dergelijke brief hebben gekregen. "Wij wenden ons nooit tot hen. Dit is zeer vervelend, zeker omdat wij als volwassenen kinderen juist met zulke toestanden opzadelen."

Waakhond
Intussen heeft de Zweedse collectecontroledienst, de waakhond voor geldinzamelingacties, het incident onder handen genomen. Volgens deze instantie zijn de regels der ethiek zo klaar als een klontje. Dit soort brieven mag niet aan kinderen onder de 16 jaar worden gestuurd. "UNICEF dient de kinderen zijn verontschuldigingen aan te bieden", meent Eva Birath, afdelingshoofd van de collectiecontroledienst. "Wij zullen uiteraard met UNICEF contact opnemen en horen hoe ze in het vervolg hun routines gaan wijzigen, zodat dit niet meer kan gebeuren." De vrijgevigheid ten gunste van de slachtoffers in Pakistan is in Zweden overigens tot dusver aan de magere kant. Dat kinderen nu brieven hebben gekregen kan krachtens UNICEF komen doordat hun namen mee zijn gekomen in aangekochte adressenregisters of dat ouders geld hebben overgemaakt in naam van hun kinderen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

 
Copyright © 2010 DeNoordse.nl. Alle rechten voorbehouden