dinsdag 17 augustus 2010

Denemarken opent tehuis voor oorlogsveteranen

FREDERICIA - In Denemarken is het eerste verzorgingstehuis geopend voor teruggekeerde soldaten. Wellicht duizenden Deense oorlogsveteranen lijden aan psychische problemen.

Vandaag opende een tehuis in de stad Fredericia als eerste in Denemarken zijn deuren. Op korte termijn komen er nog eens twee bij, in Aalborg en Frederiksberg. In de tehuizen zijn alle voormalige militairen welkom, maar de instellingen hopen met name degenen te kunnen helpen die met trauma's en mentale problemen worstelen. Carl Bratved, die de dagelijkse leiding over het nieuwe tehuis in Fredericia heeft, zegt dat naar schatting vijf procent van de soldaten die terug zijn gekomen na de oorlog op de Balkan getraumatiseerd is, zelfs wanneer de problemen zich pas na jaren openbaren. "Velen wonen eenzaam in kleine flatjes als ze al niet op straat zijn gezet en in opvanghuizen voor daklozen wonen", vertelt Bratved. "Ze openen hun post niet en zijn vaak buiten de maatschappij beland. Wij hopen dat we enkelen van hen te spreken krijgen, onder meer in samenwerking met de vereniging Oorlogsveteranen en Familie."

Kluizenaarsleven
Volgens defensie in Denemarken kampen tussen de 2000 en 3000 veteranen met psychische problemen. Zelfmoord komt voor en een klein aantal heeft de samenleving zelfs de rug toegekeerd en leidt een kluizenaarsleven in het bos. Bratved gelooft trouwens dat een gebrek aan begrip bij de bevolking, defensie en regering voor de enorme mentale moeilijkheden die veel soldaten mee naar huis nemen ten grondslag ligt aan het feit dat Denemarken nog geen dergelijke tehuizen had. "Wij zijn een land dat sinds 1864 niet in oorlog is geweest. Daarom bestond er geen enkele erkenning voor de trauma's die zoiets bij soldaten veroorzaakt.

Minister
De Deense minister van Defensie Gitte Lillelund Bech zei eerder nog dat oorlogsveteranen met psychische problemen zelf de wereld om hen heen om hulp dienden te vragen. Lars Christensen, voorzitter van de vereniging Oorlogsveteranen en Familie, reageerde kwaad op die uitspraak en noemde de woorden van de bewindsvrouwe "een belediging van mensen die vandaag de dag lijden nadat ze Denemarken hebben gediend". Hij moedigde bovendien alle voormalige militairen aan om hun medailles bij de vereniging in te leveren, "zodat ze naar de minister kunnen worden teruggestuurd". "Wanneer Gitte Lillelund Bech mensen een oorlog instuurt, dan is het ook haar verantwoordelijkheid om hen op te vangen wanneer ze thuis komen", vindt Christensen.

Voorsprong
Overigens heeft Denemarken met de nieuwe zorginstellingen een straatlengte voorsprong op zijn Scandinavische buren. In Noorwegen bijvoorbeeld protesteerden begin juli nog honderden oud-wapenbroeders tegen de gebrekkige interesse van de Noorse politiek voor de veteranenkwestie. Momenteel gaan in Denemarken de voorbereidingen voor de start van nieuwe zorgtehuizen in volle gang door. Volgens de huidige planning begint het veteraantehuis in Aalborg officieel op 31 augustus, terwijl dat in Frederiksberg in oktober of november met zijn activiteiten aanvangt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

 
Copyright © 2010 DeNoordse.nl. Alle rechten voorbehouden