zondag 15 augustus 2010

Laptop op schoot kan huiduitslag veroorzaken

STOCKHOLM/SOLNA - Vaak aan het werk met een laptop op schoot? Dan is het oppassen geblazen. Een Zweedse studie heeft namelijk uitgewezen dat dit kan resulteren in huiduitslag.

Erythema ab igen, ofwel kachelbenen, heet de huidaandoening die de laatste jaren flink in opmars is. Dit staat in onderzoeksrapporten waar huidartsen van het Söderziekenhuis te Stockholm en het Karolinska academisch ziekenhuis in Solna zich doorheen hebben gewerkt. De kwaal komt gewoonlijk voor in de leeftijdsgroep 20-30 jaar, maar inmiddels worden de patiënten steeds jonger. Beide Zweedse ziekenhuizen hebben het afgelopen jaar meer kinderen en jongeren - de meesten tussen 9 en 15 jaar oud - op het spreekuur gehad met roodbruine uitslag op het linkerbovenbeen. "Uit gesprekken met de patiënten is gebleken dat de laptop de warmtebron en de oorzaak van de uitslag is", vertelt Maria Karlsson, huidspecialist van Karolinska academisch ziekenhuis. "Deze uitslag is op zich niet gevaarlijk, maar er moet wel rekening worden gehouden dat het drie tot zes maanden duurt voordat die volledig is genezen."

Huidtemperatuur
De accu en koeling van laptops zitten meestal links onderaan het apparaat. Bij langdurig direct contact met het been loopt de huidtemperatuur op tot 43-47 graden, wat veranderingen van de huid tot gevolg kan hebben. Maria Karlsson en haar collega Ylva Werner Linde waarschuwen voor het meerdere uren per dag werken met een laptop op schoot. "Wat wij opmerkelijk vinden, is dat de patiënten die wij hebben gehad zoveel jonger waren dan de 20-30 jarigen die eerder in rapporten werden beschreven. Nu is het zelf gewoon dat kinderen en jongeren hun eigen laptop hebben en dan is het extra belangrijk om ze te informeren over het risico." Overigens is er geen speciale behandeling nodig om de betreffende huiduitslag te genezen. Wanneer een laptop niet meer op schoot wordt gehouden of als er een aparte onderlaag als warmte-isolatie wordt gebruikt, zal de uitslag met de tijd vanzelf verdwijnen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

 
Copyright © 2010 DeNoordse.nl. Alle rechten voorbehouden