vrijdag 27 augustus 2010

Oefenende Deense soldaten jagen kinderen stuipen op lijf

BORNHOLM - Compleet met gevechtskleding en machinegeweren ondernamen soldaten op het Deense eiland Bornholm een invasie. Als trainingsopdracht vielen ze een school binnen waar de aanwezige kinderen de schrik van hun leven kregen.

In vol ornaat, alsof het oorlog was, en schietend met los kruit namen de militairen eerder deze week het terrein van Klemensker Skole in. Echter, noch de medewerkers van de school voor speciaal onderwijs noch de ouders van de leerlingen waren hierover ingelicht. De kinderen schrokken zich dan ook een hoedje toen het geweld plotseling losbarstte. Een aantal van hen raakte volledig overstuur. "Wat er door defensie op Klemensker Skole is ondernomen is volstrekt onaanvaardbaar. Hier neem ik heel sterk afstand van", reageert Erik A. Larsen, voorzitter van de belangenvereniging voor kind en school, geschokt. "Op deze manier een school binnenstormen en, zoals ik heb begrepen, wapens op kinderen richten, is gewoon niet in de haak." Ook het hoofd van de afdeling onderwijs in de regio Noord-Bornholm, Bente Helms, toont zich uiterst kritisch. "We moesten meerdere huilende kinderen naar taxi's en busjes dragen zodat ze onmiddellijk naar huis konden worden gebracht. Deze handelswijze van defensie is echt onacceptabel." Inmiddels heeft zij een officiële klacht ingediend bij Almegårds Kaserne, het kampement op het eiland waar de soldaten zijn gestationeerd.

Verrast
Namens de kazerne zegt kapitein Jimmi Holst de gebeurtenissen te betreuren, maar meent tegelijkertijd verrast te zijn door de reactie van de kinderen. "Normaal gesproken zijn onze soldaten zeer benaderbaar en kinderen tonen meestal hun interesse voor wat wij doen. Maar het mag duidelijk zijn dat wij nu weten dat deze school kwetsbaar gebied is." Klemensker Skole is een instelling waar les wordt gegeven aan onder meer autistische kinderen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

 
Copyright © 2010 DeNoordse.nl. Alle rechten voorbehouden