donderdag 26 augustus 2010

Amerika vreest nieuw Mohammed-boek Deense journalist

WASHINGTON/ÅRHUS - De publicatie van een nieuw boek door de Deense journalist Flemming Rose kan in het ergste geval weer spanningen opwekken tussen Denemarken en de moslimwereld en opnieuw een Mohammed-crisis veroorzaken.

Deze waarschuwing komt van de Amerikaanse terreurexpert Evan Kohlmann die in het vraagstuk terrorisme nauw samenwerkt met FBI en de regering in Washington. In het boek Tavshedens tyranni (Tirannie der Stilte) publiceert de cultuurredacteur van de krant Jyllands-Posten andermaal de twaalf karikaturen die in 2005 voor het eerst in dit dagblad werden gedrukt. De tekeningen werden vervolgens talloze keren over de gehele wereld uitgebracht wat in islamitische landen tot enorme woede leidde. Het directe gevolg was een wijdverbreide handelsboycot van Deense producten, terwijl De Deense en Noorse ambassades in Damascus en Beiroet zelfs in brand werden gestoken.

"Zeer serieus"
"Als ik hem zou zijn, dan zou ik zeer serieus de consequenties overwegen die kunnen volgen door het herdrukken van de tekeningen", zegt Kohlmann. De terreurexpert benadrukt dat hij begrip heeft voor het argument vrijheid van meningsuiting, maar hij maant tot grote voorzichtigheid: "Iedere keer dat de cartoons worden gepubliceerd, leidt dat tot opstand en protesten, zelfs tot bloedens toe." Ook de Deense ambassadeur in Algerije, Ole Wøhlers Olsen, rekent erop dat het boek in verscheidene milieus dezelfde geweldadige reacties zal uitlokken net zoals dat twee jaar het geleden het geval was bij de herpublicatie van de tekeningen. "Ze zijn als olie op het vuur voor islamitische terroristen die ze in hun propaganda zullen gebruiken om aan te tonen dat de Denen Mohammed belachelijk blijven maken."

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

 
Copyright © 2010 DeNoordse.nl. Alle rechten voorbehouden