woensdag 4 augustus 2010

Deense wetenschapper aangevallen door ijsbeer

NUUK - Een Deense archeoloog is afgelopen weekeinde tijdens veldwerk in het noordoosten van Groenland aangevallen door een ijsbeer. Zijn collega schakelde het dier met meerdere schoten uit.

Met de aanval door een ijsbeer op Spitsbergen vorige week donderdag nog vers in het geheugen verscheen vanmiddag het nieuws over een nieuw incident met dit arctische roofdier. In de noordoosthoek van Groenland werd ditmaal de Deense archeoloog Jens Fog Jensen met een ijsbeer geconfronteerd. De beer beet hem op verscheidene plekken voordat collega-onderzoeker Bjarne Grønnow de aanvaller kon doodschieten. "Het ging zo snel, dus ik had niet veel tijd om na te denken. Maar uiteraard dat na afloop de schrik er toch wel even goed in zit", vertelt een aangeslagen Jensen die nu thuis is in Denemarken om van het hachelijke avontuur op verhaal te komen. De ijsbeer was dicht in de buurt van de wetenschappers gekomen. Die probeerden hem op hun beurt weg te jagen, maar in plaats daarvan ging het dier tot de aanval over en vloog Jensen aan. "Ik lag op mijn rug en had de beer bovenop me. Ik probeerde hem tegen zijn kop te schoppen en trachtte tegelijkertijd om hem te ontwijken. Vervolgens beet hij me in mijn benen en armen. Ik riep naar mijn collega Bjarne dat hij moest schieten. En dat deed hij dus ook."

Jong exemplaar
Grønnow raakte de ijsbeer op circa tien meter afstand in zijn kop en hals. De beer stierf meteen. Het roofdier bleek een jong exemplaar van ongeveer twee jaar oud te zijn. "Ik had geluk dat het een jonge beer was. Een volwassen ijsbeer had mij ter plekke zeker doodgeslagen", zegt Jensen. De huid van de beer zal worden afgeleverd bij de Groenlandse autoriteiten. Ook hier is het verboden om ijsberen te doden en de onderzoekers hebben daarom aan moeten tonen dat ze uit noodweer handelden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

 
Copyright © 2010 DeNoordse.nl. Alle rechten voorbehouden