donderdag 5 augustus 2010

Nonchalant AZ ondanks nipt verlies door

GOTENBURG - IFK Göteborg wilde wel, maar kon niet. AZ was het simpelweg een worst, want de ruime overwinning van vorige week zou de Alkmaarders toch wel verder loodsen. De 1-0 nederlaag voor de bezoekers sprak dan ook boekdelen over hun nonchalance.

Professioneel voetbal in Zweden is een regelrecht zorgenkindje. Toeschouwercijfers kelderen met het seizoen, getalenteerde spelers zoeken liever in het buitenland hun heil en ook op Europees niveau zijn de oogsten al jaren uitermate karig. Niet zo verwonderlijk gaf niemand een cent voor de kansen van IFK Göteborg, de grootste club uit Gotenburg, na het 2-0 verlies vorige week in Alkmaar. AZ zou in de return vanavond eenvoudig de deur in het slot gooien en op zijn gemak de volgende ronde van de Europa League binnenstappen. Maar die vlieger ging maar half op. In een zeer matig gevuld stadion Gamla Ullevi (10.115 toeschouwers) leek de eerste helft toepasselijk genoeg op een potje zomeravondvoetbal. Op magere pogingen van Maarten Martens, Pontus Wernbloom en Erik Falkenburg was AZ in gedachte alvast bezig aan de voorbereidingen voor de volgende ronde. IFK Göteborg kon op zijn beurt voor eigen publiek geen potten breken en pas op slag van rust steeg de adrenaline bij de Zweden heel even toen Tobias Hysén ineens vrij opdook voor het doel van AZ. Maar Joey Didulica greep voortreffelijk in en hield de russtand op 0-0.

Fantasieloos
Ook in het tweede bedrijf bleven de twee ploegen de bal fantasieloos rondschuiven zonder dat er sprake was van enige 'doelmomenten'. AZ controleerde en spaarde krachten door volledig op de defensie te leunen. De gastheren konden niet beter en keken lijdzaam toe hoe de kostbare tijd wegtikte. Na 63 minuten verscheen IFK zowaar brutaal in de zestienmeter van AZ, maar eveneens dit keer redde Didulica bekwaam op het schot van Hannes Stiller. Dat enigszins opwindende ogenblik was de opmaat naar meer, want drie minuten later was het plotseling raak. Een in slaap gesukkelde AZ-verdediging verzuimde bij een ongevaarlijk uitziende aanval van Göteborg in te grijpen. De bal stuiterde pardoes voor de voeten van Stefan Selakovic en de oud-spits van sc Heerenveen liet de anders prima keepende Didulica kansloos: 1-0. Zonder dat iemand bij AZ daar op gerekend had, werd het toch nog spannend, aangezien IFK slechts één doelpunt was verwijderd van een verlenging. Gaandeweg sloop de paniek in de gelederen van de Alkmaarders en lag een verrassing zowaar op de loer. Hysén en Stiller deden het publiek in Gamla Ullevi nog enkele malen opveren, maar zelfs in de vier minuten extra tijd wisten de Zweden er geen extra creativiteit meer uit te persen om AZ op de knieën te dwingen. Gertjan Verbeek toonde zich na afloop dan ook ontevreden.

Onnodig
"We speelden helemaal geen voetbal en dan maak je het jezelf onnodig moeilijk", sprak de AZ-coach. Daarmee vatte hij feitelijk de gehele wedstrijd samen. En de AZ-spelers? Die hoefden er vanavond niet op te rekenen dat ze in Gotenburg even aan de pimpel mochten. "Uit in de stad?", vroeg de AZ-trainer geïrriteerd op een vraag van een journalist. "Natuurlijk mag niemand uit, ze hebben net vijf weken vakantie gehad!"

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

 
Copyright © 2010 DeNoordse.nl. Alle rechten voorbehouden