donderdag 29 juli 2010

IJsbeer overvalt kajakkers op Spitsbergen

LONGYEARBYEN - Twee Noorse kajakkers kregen vanochtend op de arctische eilandengroep Spitsbergen de schrik van hun leven toen een ijsbeer hun tent binnendrong. Eén van de mannen raakte gewond voordat zijn kameraad de beer kon doodschieten.

Het ongeluk vond plaats op Nordaustlandet, het noordelijkste deel van de archipel. Hier hadden de twee 22-jarigen, Sebastian Plur Nilssen en Ludvig Fjeld, hun kamp opgeslagen tijdens hun recordpoging om als eersten ter wereld de vier grote eilanden van Spitsbergen met de kajak rond te varen. Maar aan de 2000-kilometer lange reis kwam abrupt een einde. De vrienden lagen in hun tent te slapen toen de ijsbeer plotseling binnenviel. Het roofdier beet Nilssen in zijn bovenlichaam en sleepte hem vervolgens naar buiten over het strand. Fjeld moest verscheidene schoten afvuren om de ijsbeer te doden. De gewonde werd per helikopter overgevlogen naar het ziekenhuis van Longyearbyen en daar geopereerd voor verwondingen aan bovenlichaam, hals en in het gezicht.

Zelden
Volgens Noorse wildkenners en biologen komt een aanval door een ijsbeer uiterst zelden voor. Ze vermoeden dan ook dat het dier zo hongerig moet zijn geweest om een dergelijke wanhoopsactie te ondernemen. Aangezien de ijsbeer een beschermde diersoort is, werd direct de Sysselmann, de Noorse gouverneur op Spitsbergen, ingelicht over het incident. Bewuste jacht op deze beersoort is strafbaar, hoewel het doden uit noodweer uiteraard wel is toegestaan.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

 
Copyright © 2010 DeNoordse.nl. Alle rechten voorbehouden