donderdag 17 juni 2010

Zweeds parlement stemt voor kernenergie

STOCKHOLM - Vanavond koos een zeer kleine meerderheid van de Riksdag, het Zweedse parlement, voor de bouw van nieuwe kerncentrales in het land. Met 174 tegen 172 stemmen is het plan nu aangenomen.

Op de kop af 30 jaar geleden, in 1980, gingen in de volksraadpleging inzake kernenergie de Zweedse duimen omlaag. In een tijdperk van de wapenwetloop tussen Amerika en de toenmalige Sovjet-Unie stond het gebruik van atoomkracht - ook al had Zweden er geen andere afzichten mee dan het opwekken van energie - zo ongeveer gelijk aan jezelf in je hemd zetten. Maar met name door de bijna-kernramp van de centrale te Harrisburg in het Amerikaanse Pennsylvania van maart 1979 zat de schrik er bij de Zweden goed in. De 'nej' van dat referendum leek al die tijd als een betonnen pijler overeind te staan. Maar tijden zijn duidelijk veranderd. Met een sinds 2006 centrumrechtse regering aan de macht speelt de nucleaire issue ook weer een aardig deuntje mee. Vanavond stemde een krappe meerderheid van de Riksdag in plaats van het afwikkelen van de bestaande kerncentrales voor de nieuwbouw van reactoren. Wel behaalden de critici van atoomenergie een klein succesje: het aantal reactoren mag in het gehele land niet boven de huidige tien uitkomen. Zeven van deze reactoren zijn eigendom van Vattenfall, het moederbedrijf van onder meer de Nederlandse energieleverancier Nuon. De linkse oppositie, felle tegenstander van het voorstel, heeft al aangeven het besluit van vandaag naar de prullebak te wijzen als de roodgroenen in september de Riksdagsverkiezingen winnen.

Vrije voet
De in totaal 29 betogers die na de protestactie van afgelopen maandag waren aangeklaagd voor het betreden van verboden terrein zijn weer op vrije voet. Tijdens de eerder vandaag gehouden rechtszaak eiste de openbaar aanklager voorwaardelijke celstraffen en boetes voor de actievoerders die in Forsmark betoogden tegen de bouw van nieuwe reactoren. Wat hem betreft hoefde niemand meer achter de tralies te blijven. Tenminste, op één na dan: een Zweed in dienst van Greenpeace. Volgens de officier van justitie is deze man al meerdere malen beboet voor gelijksoortige overtredingen en behoort hij nu gevangenisstraf te krijgen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

 
Copyright © 2010 DeNoordse.nl. Alle rechten voorbehouden