woensdag 16 juni 2010

Noorwegen overweegt gratis heroïneverstrekking

OSLO - Een krappe meerderheid van een Noorse adviescommissie wil aan zware drugsmisbruikers gratis heroïne gaan verstrekken. Het voorstel is zeer controversieel binnen zowel de regering als oppositie.

Met vijf stemmen tegen vier kozen de leden van de adviescommissie, die vorig jaar door het Noorse kabinet met dit vraagstuk werd belast, voor een proefperiode met de heroïneuitdeling. Wel waren allen het erover eens dat er strenge criteria moeten gelden voor misbruikers die aan het project willen deelnemen. De commissie adviseert de regering om over heel Noorwegen in totaal 22 bureaus te openen waar de zwaarste drugsgebruikers terecht kunnen. Wel luidt de vraag of premier Jens Stoltenberg en zijn ministers het voorstel voor gratis heroïne zullen accepteren. Anne-Grete Strøm-Erichsen, de minister van Gezondheid, heeft al aangegeven dat dat wat haar betreft niet aan de orde is. "Dat de commissie zelf over dat punt verdeeld is, toont dat het een moeilijk vraagstuk betreft", zei Strøm-Erichsen. "Ik hoop dat het hele rapport door een open debat zonder vooroordelen wordt opgevolgd. Maar wat er ook wordt besloten, er is meer hulp nodig voor mensen met een verslaving."

Zwitserland
Scandinavische broeder Denemarken begon in februari al met een soortgelijke proef. Toch gingen de commissieleden daadwerkelijk overstag na een werkbezoek aan Zwitserland. "Ik was over het idee heel sceptisch totdat we een studiereis naar Zwitserland maakten om te zien hoe ze het daar doen", vertelt Åslaug Haga. "Een groep die wordt behandeld met heroïne ontvangt tevens deskundige hulp en wij zagen dat sommigen na de behandeling van hun verslaving af waren." In haar rapport uitte de commissie overigens sterke kritiek op de hulp die drugsmisbruikers heden ten dage in Noorwegen krijgen. Er is volgens de adviseurs onvoldoende psychiatrisch toezicht en er bestaat tussen de verschillende gemeenschappen een gebrekkige samenwerking. De schriftelijke adviezen van de commissie worden gedurende de zomermaanden door alle belanghebbende partijen bestudeerd alvorens de knoop definitief wordt doorgehakt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

 
Copyright © 2010 DeNoordse.nl. Alle rechten voorbehouden