maandag 14 juni 2010

Activisten Greenpeace dringen Zweedse kerncentrale binnen

ÖSTHAMMAR - Een grote groep Greenpeace-activisten is vanmorgen binnengedrongen in de kerncentrale van het Zweedse Forsmark.

Met behulp van een oude brandweerwagen lukte het de actievoerders om over twee hekken op het terrein van de kerncentrale te komen. Gekleed in witte, gele en blauwe pakken klauterden de demonstranten op het dak van een reactor en hingen op diverse plaatsen spandoeken op. Middels de betoging trachtte Greenpeace leden van de Riksdag, de Zweedse volksvertegenwoordiging, te bewegen om donderdag tegen kernenergie te stemmen. "We doen dit uit protest tegen het feit dat men de huidige kerncentrales in Zweden wil vervangen door nieuwe centrales", verklaarde actievoerder Ludvig Tillman. "De Riksdag besluit hier donderdag over en wij zijn bereid om tot die tijd op deze plek te blijven."

Rep en roer
Zweedse gezaghebbers zijn in rep en roer, omdat de betogers zich vrij eenvoudig toegang tot de kerncentrale konden verschaffen. "Zelf doen we op dit moment niets, het is aan Forsmark om de ontstane situatie op te lossen", luidde de reactie van Anneli Hällgren, woordvoerster van de Zweedse kernenergieautoriteiten. "Wel verwachten we antwoorden op vragen waar we mee zitten, in elk geval hoe de activisten op het terrein konden komen. Het voorkomen dat indringers binnen in kerncentrales kunnen komen is uiteraard iets wat wij scherp in de gaten moeten houden." De politie pakte naar schatting 50 personen op voor het betreden van verboden gebied.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

 
Copyright © 2010 DeNoordse.nl. Alle rechten voorbehouden