woensdag 30 juni 2010

Smokkelwaar drukt douane letterlijk met neus op feiten

SVINESUND - Gekke spullen smokkelen lukt altijd wel, maar wie had ooit gedacht dat er in het geniep getracht zou worden om knoflook over de grens te brengen? En dan nota bene nog uit Noorwegen ook.

De Zweedse douaniers keken wel even vreemd op toen ze in Svinesund, op de westelijke grensovergang tussen Noorwegen en Zweden, op een onwelriekende vrachtwagenlading stuitten. Bij controle troffen ze niet minder dan 22 pallets knoflook aan. Alles wijst erop dat de grensbeamten daarmee een heuse smokkelroute van de groentesoort hebben opgerold. Oorzaak van deze nieuwe zwarte handel is de hoge invoerbelasting op knoflook in de Europese Unie (EU). Kooplieden importeren vervolgens grote hoeveelheden knoflook naar Noorwegen, omdat daar voor deze uiensoort geen invoerbelasting betaald hoeft te worden. Hierna gaat de knoflook de grens met Zweden over richting andere EU-landen. De Europese Commissie gelooft dat op deze manier 15 miljoen euro aan belastingen wordt ontdoken. Volgens de Zweedse douane had de vangst een waarde van meer dan 33.000 euro. Inderdaad, een wel heel letterlijke wijze voor de tolwachters om met de neus op de feiten te worden gedrukt...

1 opmerking:

  1. zo zijn er nog wel in holland, sv-transport (niet alleen smokkel uit noorwegen maar ook smokkel naar noorwegen) bijvoorbeeld, niet moeilijk dat ze met mooie scanias rijden e.?????

    BeantwoordenVerwijderen

 
Copyright © 2010 DeNoordse.nl. Alle rechten voorbehouden