dinsdag 29 juni 2010

Deense graaf 'op de vlucht' naar Zweden

HASLEV/NÆSTVED - Niet alleen economische en politieke vluchtelingen uit Verweggiestan nemen de wijk naar Zweden teneinde een veiliger en rijker heenkomen te vinden. Ook de Deense adel ziet blijkbaar meer heil in het noordelijke buurland...

Carl Christian Erik Leopold, graaf van Danneskiold-Samsøe, baalt als een stekker van zijn geboorteland. De reden is dat de 65-jarige edelman is moegestreden na een conflict over een familie-erfenis, een kwestie die feitelijk al sinds de achttiende eeuw woedt. Inzet van de adelijke nijd is wie recht heeft op de post van directeur op Gisselfeld, een groot kloosterlandgoed tussen de plaatsen Haslev en Næstved op het eiland Seeland. De enorme lap grond is al sinds het einde van de zeventiende eeuw eigendom van de familie. Een professor in de rechten concludeerde niettemin dat niet Carl Christian Erik Leopold de scepter over Gisselfeld mag zwaaien, maar wel zijn dochter, gravin Erica Danneskiold-Samsøe. De gravin bedankte evenwel voor de eer en verwees naar het familietestament uit 1725. Hierin staat dat mannen voorrang hebben op vrouwen voor de betreffende directeurspost. Dus ging de vraag over naar de grote zus van de graaf, Christina Danneskiold-Samsøe. Echter, ook haar antwoord was nee. Tot slot belandde het verzoek bij Helene Danneskiold-Samsøe, C.C.E.L.'s oomzegster die instemde en zich inmiddels vanaf 1 maart directrice van Gisselfeld mag noemen. Uiteraard tot groot ongenoegen van de graaf die zich blijft beroepen op het achttiende eeuwse document. Maar de Deense overheid is resoluut: de wet op gelijke behandeling geldt ook voor graven. Derhalve moet Erik Danneskiold-Samsøe uiterlijk morgen zijn spullen pakken en verhuizen. Per 1 juli mag alleen de kloosterdirecteur woonachtig zijn in het hoofdgebouw, een kasteel op het landgoed.

Verbolgen
De graaf is verbolgen. Naar verwachting zal de verbitterde aristocraat Denemarken definitief de rug toekeren. "Hier blijf ik in ieder geval niet wonen. De zaak is op zo'n ellendige wijze gehanteerd; ik kan geen letter in het oude familietestament aanwijzen die met respect is behandeld. Ik ben teleurgesteld over de rechterlijke macht en de autoriteiten." Waar de graaf nu precies zal neerstrijken wil hij niet vertellen, maar het wordt vrijwel zeker Zweden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

 
Copyright © 2010 DeNoordse.nl. Alle rechten voorbehouden