woensdag 30 juni 2010

Zweedse havenarbeiders blokkeren Israëlische zeevracht

GOTENBURG - Stuwadoors in de havens van Zweden zijn eigenhandig een boycot begonnen tegen de invoer van Israëlische scheepsladingen. Het logistiek personeel uit daarmee zijn onvrede over de blokkade van Gaza door Israël.

De vakbond voor havenarbeiders wil met de actie de druk op Israël opvoeren teneinde de afsluiting van de Gazastrook op te heffen. Op 31 mei kwamen negen pro-Palestijnse activisten om het leven toen het schip waarmee ze van plan waren naar Gaza te varen, werd geënterd door Israëlische mariniers. Landen over de gehele wereld reageerden sterk verontwaardigd en ook Zweden sloot zich daarbij aan. Zweedse havenarbeiders besloten uit solidariteit met de Palestijnen geen Israëlische goederen meer te lossen. De afgelopen dagen is al ongeveer 500 ton lading uit Israël geblokkeerd. Met name in Gotenburg, de grootste haven van Scandinavië, werden containers niet gelost. Bovendien weigerden de stuwadoors om Zweedse vracht in te schepen en in het noorden van Zweden bleven zodoende ladingen houtproducten op de kade staan.

Schade
Overigens kan de vakbond niet inschatten hoe groot de economische schade door de boycot is. "We gaan dat proberen te berekenen, maar we weten uit ervaring dat rederijen en bevrachters bij blokkades andere transportmiddelen trachten te vinden", verklaart Björn A. Borg, voorzitter van de belangenvereniging voor havenarbeiders. Een Turkse vakorganisatie voor havenpersoneel heeft in navolging van haar Zweedse collega's ook besloten om niet langer Israëlische vaartuigen te laden of te lossen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

 
Copyright © 2010 DeNoordse.nl. Alle rechten voorbehouden