woensdag 19 mei 2010

Scheepswrakken bedreigen Zweeds kustmilieu

GOTENBURG - Bij elkaar telt de zeebodem langs de kust van Zweden ongeveer 15.000 scheepswrakken. Nu blijkt dat een vijftigtal van hen een direct gevaar voor het milieu onder de waterspiegel vormt.

Tussen de plaatsen Strömstad (in het westen aan de grens met Noorwegen) en Haparanda (in het uiterste noordoosten, even voor Finland) ligt niet minder dan 7000 kilometer kustlijn. Een gebied waar eeuw in, eeuw uit talloze schepen aan de golven ten prooi vielen. Bij benadering een slordige 15.000 wrakken zijn de stille getuigen van een lang verleden aan schipbreuken. Inventarisatie door de Zweedse scheepvaartautoriteiten, Sjöfartsverket, heeft uitgewezen dat enkele tientallen van deze gezonken vaartuigen een potentiële bedreiging zijn voor de flora en fauna in Oostzee en Kattegat. Met name wrakken langs de westkust van Zweden zijn tikkende tijdbommen. Hier is het zeewater namelijk veel zouter dan aan de oostkant en ook de hardere wind en sterkere stromingen bespoedigen de corrosie van oude stalen schepen.

Ongevaarlijk
"Van 10.000 wrakken hebben we meteen kunnen constateren dat ze ongevaarlijk voor het milieu zijn. Met de overige 5000 zijn we nog bezig", aldus Bengt-Åke Larsson die namens Sjöfartsverket de inventarisatie leidt. Het onderzoek wordt in opdracht van de regering uitgevoerd teneinde meer te weten te komen over de bedreiging die oude scheepswrakken voor het onderwaterleven vormen. "We gaan ervanuit dat we een vijftigtal vaartuigen overhouden die een reëel gevaar zijn en in dat geval zullen we dan ook ook adviseren om maatregelen te nemen."

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

 
Copyright © 2010 DeNoordse.nl. Alle rechten voorbehouden