donderdag 20 mei 2010

Wederom buikgriepvirus op cruiseschip

TRONDHEIM - Nog altijd waart het zogeheten norovirus rond op cruiseschepen in Scandinavië. Vandaag werd een vaartuig van de Noorse rederij Hurtigruten opnieuw gedesinfecteerd.

Eerder deze maand schreven we al over de besmetting aan boord van het cruiseschip Vision of the Seas uit de Bahama's. Dit schip maakt gedurende het zomerseizoen tochten door Noord-Europa en kreeg enkele weken geleden al problemen door het norovirus. Een groot aantal passagiers raakte tijdens de reis besmet met de ziekteverwekker en hadden last van overgeven en diarree. Ook de bekende cruisemaatschappij Hurtigruten kampt nu met het virus dat zich zeer snel verspreidt. Aan boord van MS Kong Harald waren de afgelopen weken rond de 100 passagiers op de tocht langs de Noorse kust tussen Bergen en Kirkenes ziek geworden.

Desinfectiemaatregelen
De kustexpress lag vandaag afgemeerd in Trondheim en de bemanning had haar handen vol met de nodige desinfectiemaatregelen. Behalve dat het personeel de Kong Harald rondging met ontsmettingsspray mochten bezoekers het schip even helemaal niet op. Voorts kregen passagiers die van hun uitje in de stad terugkeerden een verplichte dosis antibacteriële gel op hun handen gespoten. "Ondanks alles maakt het niet uit hoe schoon het is op de Hurtigruten, we zijn nooit helemaal veilig voor het virus", reageerde Ørjan Vikran, vaste verpleegkundige aan boord. "Zelfs wanneer we een boot krijgen die zo schoon is dat we van de vloer kunnen eten, dan nog is het genoeg met één zieke passagier vanaf de wal om het hele circus weer op gang te brengen."

Vision of the Seas
Overigens zijn de moeilijkheden voor de Vision of the Seas nog niet ten einde. Het cruiseschip kwam na vertrek uit Amsterdam vandaag aan in Oslo met aan boord 75 zieke passagiers die van de rest waren geïsoleerd. De afgelopen weken zijn ongeveer 500 reizigers op het schip door het norovirus getroffen. Vanuit de hoek van de passagiers is nogal wat kritiek geuit op de hygiënische omstandigheden van het schip. Niettemin wil rederij Royal Carribean International in geen geval geld teruggeven aan de getroffen toeristen. "De bemanning heeft bij iedere nieuwe uitbraak van de ziekte constant schoongemaakt", zegt woordvoerster Ellen Stebekk. "We dachten dat we van het virus af waren, maar we betreuren ten zeerste dat het toch weer heeft toegeslagen. De reizigers die aan boord ziek werden, krijgen geen geld terug. Daarentegen bieden we ze korting aan op een nieuwe cruise."

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

 
Copyright © 2010 DeNoordse.nl. Alle rechten voorbehouden